Artık Ani'ye, "Ani Harabeleri' Demekten Utanmalıyız!"
İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay koordinesinde, çalışma guruplarını oluşturan Kars Kültür, Turizm ve Tanıtım Konseyi, faaliyetlerine aralıksız olarak devam ediyor.
Kars Valisi Günay Özdemir tarafından oluşturulan ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesinde kurulan Kars Kültür, Turizm ve Tanıtım Konseyinin, Danışma, Kültür, Turizm ve Tanıtım çalışma gurupları, düzenlenen toplantılarla faaliyetlerini sürdürüyor. Toplantılarda öncelikli olarak artık Ani'ye ‘Harabe’ denilmemesi ve artık “Ani’ye, Ani Harabeleri’ demekten utanmalıyız!” söylemleri vurgusu yapılıyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay tarafından koordine edilen çalışma gurupları, düzenli olarak İl Halk Kütüphanesi Salonunda bir araya gelerek, Kars’ın önceliklerini, sorunlarını ve çözüm önerilerini kurula rapor ediyor.
Müdür Doğanay başkanlığında, kültür, turizm ve tanıtım alanlarında görev alan ilgili daire müdürleri, STK temsilcileri ve Oda temsilcilerinin koordineli bir şekilde çalışmaları dikkat çekiyor. Konseyin oluşturulmasında Kars'ta kültür, turizm ve tanıtım sektöründe faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör arasında koordinasyonu sağlanması, sektörün sürdürülebilir büyüme stratejilerinin belirlenmesinde kamu - özel sektör eşgüdümünü, sektör kümleri ve güç birliğinin hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Süre gelen çalışmalarda, Kars’ın kültür, turizm ve tanıtımdaki sorunları, güçlü ve zayıf yanları, fırsatları ve tehditleri toplantılarda masaya yatırılıyor. Ayrıca Kültür, turizm ve tanıtımda sürdürülebilir bir kalite ve standartları sağlayıcı yöntem ve uygulamaların planlanması hedefleniyor. İ İç ve dış turizm hacminin sürdürülebilir bir şekilde gelişmesini sağlayıcı politikalarının üretilmesine destek sağlamak gibi konuların da tartışıldığı çalışmalarda: Kars’ta kültür, turizm ve tanıtım sorunlarının çözümüne ve rekabetçi gelişmesinde destek sağlayıcı projelerin üretilmesine uygulanmasında destek sağlamak. Kars’ta kültür, turizm ve tanıtımın sürdürülebilir gelişimi için mevzuat çalışmalarına öncülük etmek, öneriler hazırlamak ve sorunların çözümünde destek sağlamak. Kültür, turizm ve tanıtımda yer alan tarafların doğru bilinçlenmesi ve farkındalıkların arttırılmasını desteklemek ve tanıtımın gelişimi için lobi oluşturmak” gibi konular da dile getiriliyor:
1 - ARTIK “ANİ HARABELERİ” DEMEKTEN UTANMALIYIZ!
Öte yandan toplantılara iştirak eden katılımcıların ortaya koyduğu sorunlar ve çözüm önerilerinin başında, her kesimin yıllardır Ani’ye, ‘Ani Antik Kenti veya Ani Ören Yeri’ demek yerine, artık Ani Harabeleri demekten vazgeçilmesi damga vurdu.
Toplantılara katılanlar kurula sundukları raporlarda, aşağıdaki sorunların ortadan kaldırılması ve önerilerinden bazılarını şu şekilde sıraladılar:
2 - ANİ BİR DÜNYADIR, AMA DÜNYA BİR ANİ DEĞİLDİR
“Ani Ören Yeri’ne artık, Ani Harabeleri’ denilmemeli. Ani’de her yıl birkaç hafta kadar süren kazı çalışmalarında başka üniversiteler yerine, Kafkas Üniversitesi ve Kars’taki yerel unsurlar tarafından yapılası gerekir. Ayrıca kazı çalışmalarında Kafkas Üniversitesi Arkeoloji bölümü öğrencilerinin görev alması gerekir. Kazı Başkanı da üniversitemizden olmalı ve en önemli konu ise Ani’de bir kazı evinin olamayışı en büyük sorunların başında gelmektedir. Ani Ören Yeri’nde halen su ve tuvalet bulunmamaktadır. Ani’nin içerisinde bisiklet ile gezilmesi sağlanmalıdır. Ani için en önemli konulardan biri de ulaşım sorunudur. Kars Belediyesi’nin Kars ile Ani arasında servisler koyulmalıdır. Kafkas Üniversitesi tarih bölümü öğrencileri, derslerini bazı zamanlarda tabyalar ve Ani’de görebilir. Arkeoloji bölümü Ani’de kurulabilir.
3 -AHMET DAVUTOĞLU’NUN AÇIKLADIĞI TURİZM EYLEM PLANINDA KIŞ TURİZMİNE YER YOK
Geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı Turizm Eylem Planında kış turizmine yer verilmediği gibi ülkenin her bir kayak merkezinde kayak sezonu kapanmasına rağmen Sarıkamış Kayak Merkezinde kayak yapılmasına rağmen görmezden geliniyor. Kış boyunca yayın organlarında Sarıkamış Kayak Merkezinde ki kar kalınlığı olumsuz yansıtılıyor. Sarıkamış öncelikli olmak üzere Kars il genlinde turizm tüm alanlarda 12 aya yayılmalıdır. Sarıkamış bakanlık tarafından göz ardı ediliyor.
4 -BASINDAN ŞİKAYET
Geride bıraktığımız iki genel seçim arasında Kağızman ve Sarıkamış’ta bazı münferit terör olaylarının yaşanmasının ardından Sarıkamış’ın Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilmesi üzerine Kars’a turist gelmemesi nedeniyle sektör zarara uğradı. Kars’ın adı bir nebze de olsa terörle anılır oldu. Bu yönde çıkan haberler turizmi baltaladı. Basında her nedense Kars’ta yapılan güzel şeyler değil de olumsuz şeyler ulusal basında yer aldı.
5- KARS, SINIR KENTİ OLMAKTAN OLUMLU YÖNDE FAYDALANAMIYOR
Kars, Ardahan ve Iğdır ile birlikte Azerbaycan, Gürcistan, İran ve Ermenistan ile sınır kenti olmasına rağmen ticaret ve turizm anlamında yok denecek kadar az faydalanıyor. Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye arasında geçmişten beri süre gelen sorunlar halen ortada duruyor. Bu yönde yetkili kişilerin söylemleri son derece önem arz ediyor ve komşu ülkeler arasında sorunların bir an önce ortadan kalması gerekiyor. “
6- KOTODER’DEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Öte yandan kısa adı (KOTODER) olan Kars Oyunları Türküleri ve Ozanları Derneği Başkanı Salih Şahin de, konseye sunduğu raporda: Kars’ın önceliklerini: “Kars’tan göçün ve işsizliğin tavan yapması, tarihi, kültürel ve turizm alanında tahribatın, yozlaşmanın devam etmesi, özellikle kültürel alanda kendi kültürü başka yörelere mal edilirken, Kars’ın da başka kültürlerle tanıtılmaya çalışılması. Bu alanlarda yıllardır kayıtsal çalışmaların olmaması, önerilerin de dikkate alınmaması gerekir” şeklinde ifade etti.
Kars’ın sorunlarını ise “Tabiat ve kültür varlıkları kayıt altına alınmalı, uzmanlarla işbirliği yapılmalı. Kültürel yozlaşma ile mücadele edilmeli, göçürülen kültürün yeniden kazanımı için mücadele edilmelidir.” Şekilde dikkat çeken Şahin çözüm önerileri de şöyle dile getirdi: “Günden güne yozlaşan tahrip olan ve başka illere kaydırılan kültürel değerlere kalıcı biçimde sahip çıkılmalıdır, mücadele verilmelidir. Örneğin; Türkülere, ozan havalarına, Oyun havalarına araştırma yapılarak sahip çıkılmalı, Albümlerle, kitaplarla yayınlarla tanıtımı yapılmalı, Kars’ım tarihi ve turistik yerlerinde reklam amaçlı görüntüler yapılmalı.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.