2024 yerel seçimleri ve Kars!

Ali Uçum (KÖŞE)

Türkiye’de seçim denince akan sular duruyor. Eş, dost, ana, baba, kardeş. Eğer birinden biri aday olmuşsa vay halinize: taraf tutsanız bir dert, tutmasanız başka bir dert.

Evet, bugün benim yazmak istediklerim biraz bununla da alakalı;
Kars yerel seçimleri benim için Türkiye genel seçim sonuçları kadar önemlidir. Çünkü bu şehirde yaşıyorum, bu şehirde çocuklarımıza gelecek hazırlamak için çaba harcıyoruz.

Bu şehrin önemli eksikleri var. Halkın ihtiyaçları ve beklentileri hep ertelenmiş, gerçek bir belediyecilik anlayışı ile neredeyse hiç yönetilmemiş. Sorun üzerine sorun birikmiş te birikmiş. Şimdi bir seçim daha geldi çattı. Bundan sonra 5 yıl daha beklemek zorunda kalacağız. Bu yüzden bu seçim çok önemli, bu şehrin artık kaybedecek ne zamanı ne de parası var! Bu şehre gerçek anlamda faydalı olacak, bu işin altından kalkabilecek birini seçmemiz gerekiyor. Merkezi yönetimle kavgalı olmadan, merkezi yönetimin ekonomik gücünü arkasına alarak ancak bu yükün altından kalkabiliriz.

Çünkü yerel seçim sonuçları Türkiye’nin geleceği için nasıl önemli ise, bekası için nasıl önemli ise; Kars yerel seçim sonuçları da Kars ve Türkiye’nin Doğu Kapısı Kars için de o derece önemlidir.
Kars nüfusunun azlığına aldanarak, ‘kaybetsek de önemli değil’ diye düşünenler Türkiye genelinde kaybediyor!
Bu yüzden Kars önemli ve Kars’ı küçümsemeyin! birçok yabancı lobiler Kars’ı fazlasıyla önemsiyorlar!
Kars neden önemlidir? Neden kaybedilmemelidir? ‘Kim kazanırsa Kars kazanır, kim kaybederse Kars kaybederi’ bugün sizlerle dertleşmek istiyorum.

Kars özelin de! Yıllardır süregelen bir yanlışı fark ettim.
Okuyunca siz ne düşüneceksiniz diye merak ediyorum. Kars özünde demografik yapısıyla çok çeşitli bir toplum. Baktığımızda Kafkasya’dan gelen Türkler, batıdan savaş sebebiyle buraya gelen Türkler, Azerbaycan Türkleri, Kürtler, Karapapak Türkleri, Ermeniler, Çerkezler, Malakan ve Dukhabor halkları ve Doğu Karadeniz’den gelen ticaret erbabı insanların da bölgemize yerleşmiş değerleri ve zengin etnik yapısıyla bu bölge için bulunmaz bir cevherdir aslında. Bu etnik zenginlikler içinde birbirlerinden kız almış kız vermişler. Et ile tırnak olunmuş. Herkesin bildiği konuları sizlere öğretmek değil amacım. Haddim de değil. Sadece hatırlatıp zihin tazelemektir amacım…

Gelelim konumuza; konumuz yerel seçimler ve muhterem adayları:
Adaylar arasında sevdiğimiz değerli insanlar var. Her seçimde olduğu gibi, aday sevmek adayın bu şehirde belediye başkanı olarak başarılı olacağı anlamına gelmiyor. Tanıdık olması, akrabamız olması, dostumuz veya dostumuzun dostu olması da bir şey ifade etmemeli! Seçimde adayların hangi özelliğine bakacağız, bakmalıyız, akraba olmasına mi? Başkan olduğun da bana ne vereceğine mi? Aynı siyasi görüşte olup olmadığımıza mı? Yoksa aynı mahalleden aynı çalışma ortamından olduğunuz için mecburen onu mu desteklemelisiniz? Yâda kim olduğunun önemi yok, benim ideolojik görüşüme yakın olduğu için mi diyeceğiz!
Aslında hayır bunların hiçbiri olmamalı! Olması gereken gelişmiş ülkeler de olduğu gibi, adayın adının ne olduğu değil, adayın kim olduğunun önemi değil, başkan adayı bu işi layıkıyla yapabilir mi? Mesleki olarak belediye başkanlığına yeterlimi? Başkanlık, yöneticilik yapacak tecrübeye sahip mi? Tüccarlığı biliyor mu? Bugüne kadarki referansları neler? Şehir yapılanmasına fayda sağlayabilecek, projeler üretebilecek mi? Bu şehri büyütecek geliştirecek profesyonel ekibi kurup yönetebilecek mi? Oturacağı koltuğu doldurabilecek mi? Koltuğun ağırlığı altında ezilmeden görevini tamamlayabilecek mi? Şehrimizin değerlerine sahip çıkabilecek mi? Bütün bu isleri yapabilecek vizyon ve misyona sahip mi değilim ve bunlara bakacağız!
Kars eski Kars değil, Doğu Ekspresi, Sarıkamış Kayak Merkezi, Çıldır Gölü, Ani Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Miras Listesine girmesi, lojistik merkezi, büyümeye acık sanayisi, Tarım ve hayvancılıkda yüksek potansiyeli, peynir ve bal üretimi, meyveleri, tarihi dokusuyla turizmin gözdesi haline gelmiş ve inanç turizminde büyük zad, Ebu-l Hassan Harakani hazretleri Bu şehir de,( O’nun manevi bereketini arkanıza almadan yola koyulmayin!)

‘Kars şehir değil şiirdir’ sözü boş değildir. Altını doldurmaya zamanınız yetmez. Bu yüzden Kars’a belediye başkanı olacak isim de boş olmamalı ve o koltuğu doldurabilmeli!

2024 Mart ayından sonra göreve başlayacak yeni başkan, görevine yeni başlamış Sayın Valimiz ve Sayın milletvekillerimiz uyum içinde Kars’ı her alanda yukarı lige taşımalıdır.

Tabi bölgemizde alışılagelmiş bazı hastalıklar var. Benim halen anlam veremediğim, etnik kökene dayalı siyaset! Partilerden biri Kürt aday belirlemiş ise diğeri Türk aday göstermek zorunluluğu hissediyor. Ya da böyle olması gerektiğini, aksi halde, kazanamayacakları konusunda genel merkezlerini ikna ediyorlar.
Hâlbuki kazanmanın kriteri ırk değil tecrübe, bilgi, birikim ve donanım olmalıdır.
Umarım Kars ve Karslı hemşerilerim bir an önce bu sakat siyasetten vazgeçerler. Zira Kars’ın geldiği durumu görüyoruz. Irk üzerinden seçim yapmak, hepimize zarar vermekle beraber bu şehri daha da geri ye götürmektedir. Türk, Kürt, Azeri ayrımı yoktur! Türkiye vardır, Kars vardır, geleceğimiz, çocuklarımız, yarınlarımız vardır.

Umarım benim gibi düşünenlerin sayısı bu seçimler de yüksek olacak ve şehrimize layık işler yapacak bir adayın kazanması hepimizi mutlu edecektir. Irk üzerinden seçim kazanma planları şehrimize zarar veren en büyük etkenlerin başındadır. Bir an önce bundan vazgeçmeliyiz. Bu durumun bitmesine sebep ise genel merkezlerdeki seçim koordinasyon merkezleri, merkez karar yürütme kurulları olacaktır. ‘Birleştirelim ayırmayalım, birlikten kuvvet doğar’ sözleri boş değildir! Bunu bile bile ayrıştırıyorsanız orada ters bir durum var demektir!
‘Türkmenistan’dan Şam’a kadar birinin eline diken batsa acısı benim acımdır ’ diyen, O büyük şahsiyetin manevi gölgesinde huzurlu, umutlu ve mutlu yarınlar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR