Üstebay, İtiraz Yazısını Belediye Başkanlığına Verdi
HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı HİZMET-İŞ Sendikası Kars İl Başkanı Barış Üstebay, kamu zararı ve fazla mesai ile ilgili itiraz yazısını Kars Belediye Başkanlığına verdi.
Tacettin DURMUŞ
Söz konusu talep yazısını tüm sendika üyesi arkadaşları adına verdiklerini açıklayan Başkan Üstebay, Kars Belediye Başkanlığı ve iştiraklerinde HİZMET-İŞ Sendikasının örgütlü ve yetkili olduğunu hatırlattı. Üstebay, işyerlerinde sendikaları ile işverenler arasında bağıtlanan toplu iş sözleşmeleri kapsamında üyelerinin ücret ve diğer sosyal haklarının da belirlenmiş olduğuna dikkat çekti.
HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı HİZMET-İŞ Sendikası Kars İl Başkanı Barış Üstebay Kars Belediye Başkanlığına verdiği yazıda ayrıca şu ifadeleri kullandı:
"Müfettiş Eleştiri ve Önerileri" başlıklı rapor incelendiğinde Kars Belediye Başkanlığı ve iştiraklerinde çalışan sendikamız üyesi işçilerin fazla çalışma alacaklarına ilişkin bir kısım hukuka aykın tespitlerde bulunulduğu, ilgililer hakkında kamu zaran hesaplamalarının yapıldığı işbu kamu zararının işçilerden faizi ile talep edildiği sendikamız tarafından tespit edilmiştir.
4857 Sayılı İş Kanunu, Yargıtay 9. ve 22. Hukuk Dairelerinin içtihatları, T.C. Sayıştay kararlarına aykırı şekilde hazırlanan "Müfettiş Eleştiri ve Önerileri" kabulü mümkün değildir. Şöyle ki;
-Kars Belediye Başkanlığı ve iştiraklerindeki "fazla mesai" alacakları yönünden kamu zararı oluştuğuna ilişkin değerlendirmenin "fazla mesai" kavramının hukuki niteliği bilinmeksizin hazırlandığı nazara alındığında; fazla mesai alacağının hukuki niteliğinin açıklanmasının yararlı olacağı kanaatindeyiz.
İşin düzenlemesi başlığı altında genel olarak çalışma süreleri 4857 Sayılı Kanunun 63-76 maddeleri arasında düzenlenmiştir. İşçinin fazla çalışma hesaplamalarında 41,42,43 ve anılan düzenlemeler ile işyerinde bağıtlanmış toplu iş sözleşmeleri varsa işbu toplu iş sözleşmeleri gözetilmelidir.
Haftalık çalışma süresi aksi kararlaştırılmadıkça ve istisnalar hariç 45 saattir. Bu sürelerin üzerindeki süreler fazla çalışma olarak değerlendirilecektir. Ayrıca, günlük çalışma süresinin sınırı 11 saat olmakla haftalık çalışma süresi 45 saati aşmasa da 11 saati geçen süreler gün bazında fazla çalışma olarak değerlendirilecektir.
İşçilerin gece çalışmaları günde yedi buçuk saati geçemez. (ls Kanunu md.69/3) Bu durum gece çalışmasının sınırını oluşturmaktadır. Gece çalışmaları yönünden haftalık kırk beş saat olan yasal çalışma sınırı aşılmamış olsa da (ortak ilke kararı alınmıştır.) günde yedi buçuk saati aşan gece çalışmaları için fazla çalışma ücreti ödenmelidir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.