Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün 2017’de Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın devam ettirdiği desteklemeler hakkında açıklamalarda bulundu.
DAP Projesi kapsamında 2 yıldır devam eden %50 hibeli ahır yapımı projesi için çiftçilere çağrıda bulunan Tarım İl Müdürü Düzgün geçen yıl Kars’ta devam eden boğa ve koç desteklemeleri için başvuruların bu yıl kabul edilmeyeceğini belirtti. Geçen yıldan kalan boğa ve koç desteklemelerinin dağıtımının tamamlanamadığını ifade eden Düzgün, ahır desteklemelerinin 1 Ocak tarihiyle başvurularının alındığını duyurdu.
2 yıldır devam eden DAP Projesi kapsamında ahır yapına bakanlığımızın %50 hibe uygulamasında 1 Ocak tarihi itibariyle proje kabulleri başlanacak. DAP Projesi kapsamında hem boğa, hem koç ve teke hibe desteği devam etmekteydi fakat boğa ve koç desteklerinde hala onaylanmış olan kişilerin dağıtımını bitiremediğimiz için bu yıl başvuru kabul etmeyip, önce onay almış vatandaşların dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fakat ahır yapımına 1 Ocak itibariyle başvurularını il ve ilçe müdürlüklerimizde kabul ediyoruz.
Çiftçilerin hayvanların refah seviyesinde ahırlara sahip olmadıklarının altını çizen Düzgün; “Bizi üzen tarafı
yetiştiricilerimizin ahırlarında hayvan refahı adına dikkatli davranmamalarıdır. Yetiştiricilerimizin ahırları ne yazık ki bizim arzu ettiğimiz seviyelerde değil. Hayvan refahına uygun hayvan bağlama sistemi, yemliği, havalandırması olmayan ahırlarda hayvanın rahat etmesi dolayısıyla da verimini artırmasını beklemek mümkün değildir. Bu ahırları düzeltmek için, birim hayvandan daha fazla verim elde etmek istiyorsak hayvanı uygun ortamda yaşatmamız gerekiyor. Bakanlığımız bu manada yüzde 50 hibe desteğini 2 yıldır uyguluyor ama yetiştiricilerimizden başvuru az oluyor. Hayvan üreticilerimizin tapusu olsun veya uzun yıllar kullanabileceği bir alanı kiralaması yoluyla bir ortam oluşturduğunda 10 ila 50 hayvan aralığında hayvan sahibi olması halinde bu projeden faydalanabilecektir. Biz arzu ediyoruz ki ilimizdeki tüm ahırlarımızı bu şekilde toparlayalım. 50 başlık bir ahırın yapımına 150 bin TL kadar destek sağlıyoruz, vatandaşımız da öz kaynağından bir o kadar kullandığında 300 bin TL’ye mükemmel bir ahır yapılmış olacak. Bu 2 yıllık süreçte bunu yapan vatandaşlarımız var, bazı vatandaşlarımız işgücünü kendi karşılıyor, yerine göre taşını kendisi temin ediyor ve harcayacağı parayı ucuza mal edebileceği ama düzenli bir ahır elde ediyor. Biz 1 0Cak 30 Mart tarihleri arasında başvuruları kabul edeceğiz. Bu başvuruları bakanlığımıza onay için gönderip, onay aldıktan sonra da çiftçilerimize ahırlarınızı yapabilirsiniz diyeceğiz.” dedi.
Vatandaşların genel itibariyle proje yapmaktan çekindiklerini kaydeden Düzgün, “Proje işiyle uğraşmayayım düşüncesinde olan vatandaşlarımızın sayısı oldukça fazla. Bu durumu da aşmak için biz mevzuat gereği proje yapmamız mümkün değil ama elimizde bulunan hazır projeleri isteği karşısında vatandaşımıza yol gösterici olarak sunacağız ve bu projeye göre kendisi bir proje hazırlattıracak. Dolayısıyla bu anlamda da vatandaşlarımıza kolaylık sağlıyoruz. Biz istiyoruz ki DAP bölgesinde olan memleketimize verilen kaynağın büyük kısmının kullanılmasını istiyorum ama bunun için de vatandaşlarımızın proje hazırlaması gerekiyor ve istekli olması gerekiyor. Ayrıca vatandaşlarımız bu projelerden kulaktan duyma şeylerle değil de il ve ilçe müdürlüklerimize gelerek detaylı bilgileri almalarını talep ediyoruz. “ ifadelerini kullandı. (kha)