Tacettin DURMUŞ
Hafta dolayısıyla, Kars Harakani Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Alhan antimikrobiyallerin keşfi sonrasında tedavide kullanılmasının, insan hayatının kalitesine ve yaşam süresine katkı sağlamış olduğunu söyledi.
Antimikrobiyallerin aynı zamanda enfeksiyon hastalıklarında da modern tıbbın yapı taşı olarak görev yapmış olduğuna dikkat çeken Dr. Özlem Alhan, “Ancak zamanla antimikrobiyallerin insan ve hayvan sağlığında bilinçsiz ve aşırı kullanımı, hijyen yetersizliği, aşılama ve enfeksiyon kontrol önlemlerinin yetersiz uygulanması gibi nedenler, antimikrobiyal direncin ortaya çıkmasını ve yayılmasını artırmıştır.
Antimikrobiyal direnç, enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların, daha önce etkili olan antimikrobiyallere yanıt vermemesine ve tedavinin başarısız olmasına neden olur, ciddi hastalık ve ölüm riskini artırır. Sonuçta antimikrobiyal direnç, sadece bugünü değil geleceği de ilgilendiren en ciddi küresel sağlık sorunlarından birisi haline gelmiştir. Dünya Sağlık Örgütü bu konuya dikkat çekmek için 18-24 Kasım haftasını Antimikrobiyal Farkındalık Haftası olarak kabul etmiştir.” Dedi.
Kars Harakani Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Alhan açıklamasında; Dünya Sağlık Örgütü’nün uygun antibiyotik kullanımını “klinik olarak tedavi etkisi maksimum, ilaçla ilgili yan etki ve antimikrobiyal direnç gelişim riski minimum olan antibiyotiklerin maliyet etkin kullanımı” olarak tanımlamakta olduğunu da hatırlattı.
Tüm toplum için “Antibiyotiklerin toplumda gereksiz kullanımının kısıtlanması, uygun zamanda ve uygun endikasyonda kullanılmasının yaygınlaştırılması gereklidir.” Uyarısında da bulunan Dr. Özlem Alhan, antibiyotik direncinin yayılmasını önlemek ve kontrol edebilmek için neler yapılabileceğini de şu şekilde sıraladı:
-Antibiyotikler yalnızca hekim tarafından reçete edildiğinde kullanılmalıdır.
-Hekim antibiyotiğin gereksiz olduğunu belirttiğinde ısrarcı olunmamalıdır.
-Antibiyotik kullanırken daima hekimin doz ve süre tavsiyelerine uyulmalıdır.
-Yarım kalmış antibiyotik kutuları tekrar kullanılmamalı ya da başkalarıyla paylaşılmamalıdır.
-Düzenli olarak elleri yıkayarak, hijyenik olarak yiyecek hazırlayarak, hasta insanlarla yakın temastan kaçınarak ve aşı ile korunmanın mümkün olduğu hastalıklarda aşı yaptırılarak hastalıklara karşı korunma sağlanmalıdır.
-Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘’Daha Güvenli Gıda için Beş Anahtar’’ını takip ederek (hijyenik olarak) gıda hazırlanmalıdır: Gıdaları temiz tutun, iyice pişirin, çiğ ve pişmiş gıdaları ayırın, yiyecekleri güvenli sıcaklıklarda tutun, güvenli su kullanın!
Kaynak: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/antibiotic-resistance