Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi hakkında açıklamalarda bulundu. Program, tarla içi damla sulama, yağmurlama, mikro yağmurlama sulama sistemleri kurulması veya tamburlu sistem yağmurlama sulama makinesi sistemi kurulmasını kapsıyor. Başvuruların 10 Ocak 2017 tarihinde başladığını ve 14 Ocak 2017 tarihi mesai bitimine kadar İl Müdürlüğüne yapılacağını ifade etti.
İl Müdürü Düzgün şunları söyledi:
“Bakanlığımız her alanda olduğu gibi sulama sisteminde de yine çiftçilerimize destekleyerek sulama sisteminin kurulması hususunda yüzde 50 destek vererek daha fazla birim anlamında daha fazla verim elde edilmesinde sağlamak, suyun vahşice kullanılmasını engellemek, toprağımızda çölleşmeye sebep olmamak, gereksiz sulamanın engellenmesi boyutuyla böyle bir devam eden proje bizim 1 Ocak’tan itibaren başvurusu yine başladı ve devam etmektedir. Arazilerimizde, tarlalarımızda tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması, mikro yağmurlama sisteminin kurulması Center pivot dediğimiz zina artist sistem dediğimiz tamburlu sulama sistemi ve özellikle çeşitlerden hangisini arzu ederse yetiştiricilerinin, çiftçilerimiz arazilerine ve ekilişlerine uygun olması gerek. Örneğin; ben pancar alanlarımızda mısır ekilişi yapılan alanlarda damlama sistemi sulama şiddetle tavsiye ediyorum. Gerçek kişilerde 100 bin liraya kadar şirketler tüzel kişilerdir. 200 bin liraya kadar yüzde 50 hibe desteği başvuruları başladı. Yetiştiricilerinin 1 Ocak’tan itibaren başlayarak 14 Şubat’a kadar İl Müdürlüğümüze Kırsal Kalkınma Şube Müdürlüğü’ne gelerek bizzat başvurmaları istiyoruz. Tabi ki ondan öncesi bu tür düşüncesi olan yetiştiricilerimizin, çiftçilerimizin gelip bizzat teknik elemanlarımızla bizlerle bilgi alabilir bu destekleme faydalanmasını arzu ediyoruz.” dedi.
Düzgün ayrıca, “İlimiz gerçekten su varlığı yönüyle barajları ile nehirleri ile, artan su kanallarıyla, DSİ sulama kanallarıyla suyun kullanabileceği boyutta tarımsal yapımız var. Fakat yetiştirici çiftçilerimizin bu manada pek isteklerimin olmadığını görüyoruz. Eğer ki biz daha fazla verim elde edersek ve elde etmek istiyorsak ürünlerimizden ürün ekimlerinde çeşitliliğe gitmek istiyorsan bu suyu kullanmamız öğren kullanmayı öğrenmemiz gerekiyor. Ben bu manada bir hafta Arpaçay, Akyaka, Kağızman başta olmak üzere tüm ilçe ve merkezdeki köylerimizde sulama imkanı olan tabi yer üstü suyunun kullanım izin belgesinin olan tüm çiftçilerimizin bu destekten faydalanmasını arzu ediyorum, istiyorum ve bekliyorum. Bu manada bu yetiştiricileri bizim bilgi alma boyutunda müdürlüğümüze bekliyorum. Özellikle istirhamım sivil toplum örgütlerinin Ziraat Odalarının başta olmak üzere elimizde olmayan Linear sistemlerimiz makinalı sistem dediğimiz vatandaşımızın eli değmeden boru kullanmadan bu makinalı sulama sisteminin içinde ilk olmak için başvurularını bekliyorum. Bu manada biz hem ilçelerimizde hem köylerimizde gezip bilgilendirme yapmaktayız.” ifadelerine yer verdi. (kha)