Kars’ta Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Öncü Gençlik ve Spor Kulübü ve Kütahya İmam Hatip Lisesi Mezun ve Mensupları Derneği (KİHMED) iş birliği ile ‘Sporda Ahlak ve Kötü Alışkanlıklardan Koruma’ konulu konferans düzenlendi.
Kars Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Öncü Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Yasemin Bilnur Erenci, Eğitimci Yazar Sıtkı Aslanhan, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Cemalettin Güven, Kars İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Emin Bayrambey, Kars İl Müftüsü Mehmet Genç, Gençlik ve Spor İl Müdürü Gürsel Polat ve İmam Hatip Lisesi öğrencileri katıldı.
Kars Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Muhammet Karadeniz’in Kur-an’ı Kerim tilaveti ile başlayan programda Öncü Gençlik ve Spor Kulübü’nün sinevizyon gösterisi sahnelendi. Programın başında öğrencilere seminerde bahsi geçecek konulara ilişkin broşür dağıtıldı ve programın sonunda ise ödüllü soruları cevaplayan öğrencilere sürpriz hediyeler verildi.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Kars İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Emin Bayrambey, Kars merkez ve ilçelerinde eğitim faaliyetleri gösteren İmam Hatip Liseleri hakkında bilgiler verdi. İmam Hatip Liseleri’nin geçmişten günümüze kadar karşılaştığı zorluklara dikkat çeken Bayrambey, günümüzdeki eşitliğin öğrenciler tarafından değerinin bilinmesini istedi. İl Milli Eğitim Müdür Vekili Cemalettin Güven de konuşmasında öğrencilere eğitimde ahlakın beraberinde getirdiği başarıyı örneklerle aktardı.
Daha sonra kürsüye çıkan Kars Gençlik ve Spor İl Müdürü Gürsel Polat, sporun önemine dikkat çekerek, sporla uğraşan gençlere bunun meslek olarak da devam etmeleri noktasında imkanlar sağlanması talebinde bulundu. Konferans için Kars’a gelen Öncü Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Yasemin Bilnur Erenci ise sporun bir aracı olduğunu söyleyerek, hedefin iyi ahlaklı bireyler yetiştirilmek olduğunu vurguladı.
Son olarak öğrencilerle konferansta bir araya gelen Eğitimci Yazar Sıtkı Aslanhan da ‘Kendimizi ne kadar tanıyoruz?’ Sorusuyla başladığı sunumunda; “Yaratıcının bizi nasıl mükemmel yarattığının, bizi yaratırken hangi güzel donanımları, imkânları, potansiyelleri de bize verip gönderdiğinin ve içinde yaşadığımız dünyada neler yapabileceğimizin maalesef farkında değiliz. Başarılı olabilmemiz için önce kendi iç dünyamızı keşfetme yolculuğuna çıkmamız lazım. Başkalarını tanımadan önce kendimizi tanımamız ve geliştirmemiz lazım.” diyerek öğrencilere birçok noktada bilgi aktarımında bulundu.
Aslanhan, sunumunda anlattığı bir konuyla da öğrencilerin dikkatini çekmeyi başladı ve programın sonuna kadar öğrenciler pür dikkat konferansın içerisinde oldu. Aslanhan’ın anlattığı hikaye ise şu ifadelerden oluştu: Yavru deve annesine sormuş: “Anne, bizim niye hörgücümüz var?” “Yavrum!” demiş anne, “Çöl sıcağında susuzluğa dayanalım diye.” “Peki anne,” demiş, “bizim toynaklarımız niye bu kadar geniş?” “Yavrum!” demiş, “Çölde ayaklarımız kuma batmasın diye.” “Anne, bizim boynumuz niye bu kadar uzun?” “Yavrum!” demiş, “Çölde uzaktan gelen tehlikeleri görebilelim diye,” “Peki anne, o zaman bizim hayvanat bahçesinde ne işimiz var?”
Program, konferansın sonunda ödüllü sorulara doğru cevapları veren öğrencilerin hediye takdimi ve hatıra fotoğraflarıyla sona erdi.