Tacettin DURMUŞ
Uluslararası Damla Gönüllülük hareketi: “Projenin gerçekleştirildiği illerden biri olan Kars’ta da, projeden haberdar olan yerel halk tarafından ailelere Ramazan kolisi, ulaştırılan yemek çeşitlerine içecek, ekmek, tatlı gibi katkılarda bulunma, bayram hediyesi, çocuklar için oyuncak dağıtımı vb. desteklerde bulunuluyor.
“İslam dünyası için kutsal kabul edilen Ramazan ayı süresince Müslümanların oruç tutuyor olması ve oruç tutmayan/tutamayan kişilerin oruç tutanlara saygılarının bir sonucu olarak aleni yemek yemeyi tercih etmemeleri sonucu restoran işletmeleri durgunluk yaşamakta, çoğunlukla sadece iftar vakitleri müşterilerine hizmet verebilmektedir.
Özellikle mikro ölçekli işletmelerin büyük bir bölümü Ramazan ayı süresince kapalı kalmaktadır. Sofradan Kalbe Projesi hem iş sektörlerinde yaşanan bu durgunluğu önleme hem de maddi anlamda imkânı kısıtlı hanelere destek olabilmek amacına yönelik gerçekleşen bir hareketliliktir.
Söz konusu olumsuzlukları en aza indirebilmek, Ramazan ayının bereketini yaşatabilmek ve işletmelerin kalkınmasını sağlamak amacı gündem edilerek Uluslararası Damla Gönüllüleri Derneği gönüllüleri tarafından “Sofradan Kalbe” çalışması başlatılmıştır.
Sofradan Kalbe Projesi ile gençlerin sanal ortamı ve beraberinde getirdiği riskleri geri planda bırakarak gönüllülük sahasında harekete geçmeleri ve böylece hayatlarında olumlu yönde kalıcı değişiklikler meydana getirilmesi hedeflenmiştir.
PROJENİN AMACI:
Sofradan Kalbe Projesi, zor iş şartlarında tutunmaya çalışan yerel çaptaki mikro ölçekli yemek işletmelerinde pişen ev yemeklerinin, Ramazan ayı boyunca gönüllüler aracılığıyla belirlenen ailelere ulaştırılmasını sağlayan bir sosyal sorumluluk projesidir. Bu proje ile küçük işletmelerin kalkınmasına fayda sağlanması ve bu sayede sıcak yemeğe erişimi kısıtlı olan bireylerin sıcak yemek ihtiyacının karşılanması amaçlanmaktadır.
PROJE VERİLERİ:
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın destekleriyle ilk kez pandemi sürecinde yaşanan ekonomik durgunluktan etkilenen işletmeleri desteklemek için 2021 yılında uygulamaya konan proje ile uygulandığı iki yıl boyunca 34 şehrimizde uygulanmıştır. Toplam 61 işletme desteklenmiş, 49.091 porsiyon yemek 975 gönüllü aracılığıyla 5387 aileye ulaştırılmıştır. 2023 yılında da Ramazan ayı boyunca uygulamaya devam edecektir.
Proje süresince desteklenen işletme sahiplerinin ve çalışanlarının %72,2’si ayni veya maddi olarak (porsiyon miktarının artırılması, anlaşılan paket sayısına ilave yapılması, yemek çeşidinin artırılması, yemeklerin ailelere ulaştırılmasında lojistik destek sağlanması, aileler için Ramazan kolisi desteği vb. şekillerde) projeye katkı sağlamıştır. Mikro ölçekli işletmelere destek verilmesi için atılan bir adım olan bu projeye işletme sahipleri de bizzat destek vermiştir. Böylece Sofradan Kalbe Projesi ile işletme sahiplerinin de toplumsal farkındalığı oluşmuş, çevresindeki bireylere ve ailelere karşı hassasiyet geliştirmiştir. Yine proje sayesinde işletme sahipleri ve çalışanları da gençlerdeki gönüllülük bilincini örnek alarak harekete geçmiştir.
Projenin gerçekleştirildiği illerimizin %64’ünde projeden haberdar olan yerel halk tarafından ailelere Ramazan kolisi, ulaştırılan yemek çeşitlerine içecek, ekmek, tatlı gibi katkılarda bulunma, bayram hediyesi, çocuklar için oyuncak dağıtımı vb. desteklerde bulunulmuştur. Bu durum, projenin yalnızca gönüllü, işletme ve imkânı kısıtlı ailelerle sınırlı kalmadığını, yerel halkın da desteğinin projeyi şekillendirdiğini göstermektedir. Böylece modernleşmenin beraberinde getirdiği bireyselleşmenin önüne geçilmesi için adım atılmış, yerel halkın komşuları ile iletişime geçmesi, ihtiyaçlarının farkında olması ve nispeten de olsa bu ihtiyaçları gidermesi sağlanmıştır.”