BBC ve PBS kanallarında bugün ve yarın yayımlanacak belgesel ile Sarıkamış'ın bozayıları, yaban hayatı, muhteşem doğası ve coğrafyası 200'den fazla ülkede milyonlarca kişiye tanıtılacak.
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, KuzeyDoğa Derneği ve İngiliz devlet kanalı BBC görevlilerinden oluşan 16 kişilik bilim ekibince çekilen yaban hayatı belgeseli ile Sarıkamış'ın bozayıları, yaban hayatı, muhteşem doğası ve coğrafyası 200'den fazla ülkede milyonlarca kişiye tanıtılacak.
KuzeyDoğa Derneği, bilim insanları ve BBC görevlilerinden oluşan 16 kişilik profesyonel bir ekip, geçen yaz iki ay süreyle Kars'ın Sarıkamış ilçesi ormanlarında yaban hayatı konulu belgesel çekimi yaptı.
BBC'nin Türkiye'de çektiği ilk yaban hayatı belgeseli olan yapımın çekimleri için BBC'nin özel tasarladığı ve KarsSanayi Sitesi'nde iyileştirilen kameralar, uydu vericili bozayılara takıldı.Bu kameralar ile ekibin bölgedeki çalışmalarıyla çekimi yapılan ve bozayıların yaşamının ele alındığı belgesel bir süre önce yayımlanmaya hazır hale getirildi.
Belgesel, dünyada 200'den fazla ülkede 372 milyon izleyicisi olan BBC ve ABD'de 63 milyon izleyicisi bulunan ABD devlet kanalı PBS'de yayımlanacak.
Böylece Kars'ın ve Sarıkamış'ın bozayıları, yaban hayatı, muhteşem doğası ile coğrafyası İngiltere ve ABD'nin de yer aldığı 200'den fazla ülkede milyonlarca kişiye tanıtılmış olacak.
Utah ve Koç üniversiteleri öğretim üyesi KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneklerinin desteğiyle 2012'de de National Geographic'in Türkiye'de ilk kez kamera takılan bozayıların hayatını belgesele taşıdığını aktardı.
Şekercioğlu, BBC kameralarının daha ileri teknolojiye ve yüksek görüntü kalitesine sahip olduğunu anlatarak, şunları söyledi:
"Belgeseldeki ayı kameraları muhteşem görüntüler elde etti, çiftleşen, kavga eden ayılar birbirlerini çekti. Ayılar mağaralara girişlerini çekti. Bir ayı kavga ettikten sonra kopan pençesini çekti. Kars-Erzurum oto yoluna yaklaşarak yaşadıkları tehlikeyi ve çöplükte beslenmelerini çektiler. BBC ekibi ayrıca dünyada sadece iki tanesi kullanımda olan gece zifiri karanlıkta 300 metreden bir bozayının kıllarını ayırt edebilen ve fiyatı bir evden daha pahalı olan özel gece kameralarıyla eşsiz görüntüler elde etti."
Belgeselin çekimlerinin planlanandan uzun sürdüğüne işaret eden Şekercioğlu, "Bozayılarla çalışmak çok zor olduğundan ilk başta 2 haftalık çekim planlayan BBC ekibi, Kars'daki çalışma süresini 7 haftaya uzatmak zorunda kaldı. Belgesel serisinin diğer bölümlerinde çoğunlukla evcil ya da insana alışkın hayvanlarla çalışmış olan kamera mühendisi Chris Watts, BBC'ye verdiği röportajında bu belgesel serisinde sabrını en çok taşıran ve en zor hayvanın Kars'ın vahşi bozayıları olduğunu vurguladı."
Şekercioğlu, belgeselin bugün saat 20.00'de ABD PBS kanalı ve BBC'nin internet sayfasında, yarın saat 23.00'te BBC One kanalında izlenebileceğini ifade etti.
AA