Kültür Balıkçısının Yüzü Gülüyor

Kara kış" kendini göstermeyince kültür balıkçısının yüzü güldü

- Türkiye'de kışın en sert geçtiği illerden Kars'ta, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi kültür alabalığı üreticilerini sevindirdi
- Sarıkamış'ta kültür balığı üreticisi Erol:
- "Bu sene kış çok ılık geçti. Üretim yaptığımız havuzlar dere içinde bulunmasına rağmen sıcak hava nedeniyle havuzlarda aşırı buzlanma olmayınca balıklarımızda da bir zayiat olmadı"

Aşırı soğuklar sebebiyle her yıl çok sayıda balık ölümünün yaşandığı Kars'ta, bu kış hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi kültür alabalığı üreticilerini sevindirdi.

Bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu kentte, balık çiftliklerindeki havuzların donması vakalarına nadir rastlandı.

Bu sayede kışı ciddi kayıp yaşamadan geçiren kültür balıkçılığı üreticileri, balık üretim verimini artırmanın ve daha fazla gelir elde etmenin mutluluğunu yaşıyor.

Bölgede kültür balıkçılığı yapılan önemli alanlardan kentin Sarıkamış ilçesi Keklik Deresi mevkisinde kültür alabalığı üreten balıkçılar, verimli geçen sezonda ürettikleri alabalıkla bölgenin ihtiyacını karşılamaya çalışıyor.

Sabahın erken saatlerinde balık üretim tesislerine gelen çalışanlar, çiftlikteki balıkları yemledikten sonra havuzlardan ağlarla yakaladıkları bir miktar balığı satışa sunuyor.

- "Balıklarımızda zayiat olmadı"

Alabalık üreticilerinden Medeni Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki yıllarda aşırı soğuklar nedeniyle balık üretiminin yüzde 50 oranında düştüğünü belirterek, "Bu sene kış çok ılık geçti. Üretim yaptığımız havuzlar dere içinde bulunmasına rağmen sıcak hava nedeniyle havuzlarda aşırı buzlanma olmayınca balıklarımızda da bir zayiat olmadı." dedi.

Balık üretiminde artış sağlandığını anlatan Erol, şunları kaydetti:

"Önceki seneler hava ısısı sıfırın altında 30-35 derecelere düştüğü için havuzlarda donuyor, balıklar buzun üzerine çıkmaya çalıştığı için iki buz tabakası arasında arasında kalıp ölüyordu. Şimdi havuzlar donmadığı ve iyi beslendiği için iri. Su soğuk olursa balıklar hareketsiz kalır, eğer su ılıksa balık hareketli olur, sürekli yem arar sudaki mineralleri alır ve büyük olur. Böyle olduğunda verim artıyor, balıklar da lezzetli oluyor." 

İlçede her yıl ortalama 25 ton kültür balığı üretiliyor. 

Aşırı soğuklar sebebiyle her yıl çok sayıda balık ölümünün yaşandığı Kars'ta, bu kış hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi kültür alabalığı üreticilerini sevindirdi.

aa

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haber Haberleri