Kent merkezine beş kilometre uzaklıkta bulunan Karanlık Dere ile Cıbıltepe ormanlık alanlarında yetişen böğürtlen ve yaban mersini, kışlık reçel yapımında kullanılıyor.
Her yıl ağustos ayının ilk haftasından sonra toplanmaya başlanan böğürtlen ile yaban mersininin, C vitamini deposu ve antioksidan özelliği ile birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor.
Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin yüksek rakımda florasının çok zengin bitkilerden oluştuğunu belirterek, doğal olarak yetişen bu tür ürünlerin bölge insanı için büyük önem arz ettiğini söyledi.
- "Her derde deva"
Gök, böğürtlen ve yaban mersini gibi bitkilerin insan sağlığı için çok faydalı olduğunun yöre halkınca uzun yıllar tecrübe edildiğini belirtti.
Vatandaşların doğada doğal olarak yetişen ürünleri değerlendirdiğini anlatan Gök, "Her derde deva olarak bilinen böğürtlen ve yaban mersini yaklaşık iki aylık sürede toplanıyor. Tabii küçük de olsa bazıları bu ürünleri satarak gelir elde ediyor ama çoğunlukla vatandaşlarımız kışlık reçel ihtiyacını karşılıyor." dedi.
- "Doğal yetişen ürünler bizim için çok önemli"
Böğürtlen ve yaban mersini toplayan vatandaşlardan Türkü Doğa Demirci de yaban mersini ve böğürtlenin, "Yaban mersini ve böğürtlen yani dağ çileği dediğimiz bu doğal yetişen ürünler bizim için çok önemli. Çünkü C vitamini içeriyor ve insan vücuduna çok faydası var. Ayrıca kış mevsiminde kullanmak üzere reçelini yapıyoruz. Şimdi de bu ürünleri toplama zamanı." şeklinde konuştu.
Vatandaşlardan Ayşe Abat ise zengin bir doğada yaşadıklarına işaret ederek, "Sarıçam ormanları içinde, 2 bin 500 rakımda yaban mersini ve böğürtlen topluyoruz. Yaban mersini ve böğürtlenlerden evimizin ihtiyacı için marmelat ve reçel yapacağız." ifadelerini kullandı.