Kars’ta tarım potansiyeli, sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı

Vali Türker Öksüz Başkanlığı’nda Kars’ın tarım potansiyeli, sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Gazi Toplantı Salonu’nda ilgili birim amirleri ve çiftçi temsilcilerinin katıldığı toplantıda Vali Türker Öksüz, Kars’ta tarım ve hayvancılığın meraya dayalı olarak yapıldığını, toplam 404 bin 757 hektar çayır ve mera varlığına, 375 bin 225 hektar da tarımsal arazi varlığına sahip olduğunu ve Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 27 bin 979 çiftçi bulunduğunu belirtti. 
Kars’ta mevcut tarımsal arazilerin 142 bin 856 hektarı sulanabilir alan niteliğinde olduğunu ifade eden Vali Öksüz, “Bu alanın ancak 27 bin 579 hektarı fiili olarak sulanmakta iken hükümetimizin çabaları ile yeni faaliyete geçecek olan Kars Barajının sulama sahasının açılması ile bu alan 2 katına çıkacaktır. İlimizde 1 adet gölet ve 2 adet sulama amaçlı baraj bulunmaktadır. Mevcut Tarım arazimizin Arpaçay, Selim ve Susuz İlçelerini kapsayan 19.637 ha ve Kars Çayı Havzasında 47 bin 578 hektar olmak üzere toplam 67 bin 215 hektar alanda Bölge Müdürlüğünce toplulaştırma çalışmaları yapılmaktadır. 2-3 yıldır devam eden arazi toplulaştırması tamamlandığında araziler daha verimli olarak kullanılabilecektir” dedi. 
Kars’ta hükümetin son yıllarda başta mazot ve gübre olmak üzere, yem bitkisi ekilişi, organik ekiliş desteği, prim desteklemesi olmak üzere çok çeşitli kalemlerde çiftçilere desteklemelerin artarak devam ettiğine dikkat çeken Öksüz, “Milli tarım projesi kapsamında havza bazlı destekleme modeline geçilmiştir. Artık herkes ilçesinde en verimli en karlı ürünü ekeceğini bilerek ekecek ve daha karlı bir üretim gerçekleştirecektir. Yem bitkisi desteğini geçen yıl çeşitlendirdik. Yeşil ota destek çıkarttırdık. Çiftçimiz dekar başına ektiği yem bitkisi desteğini dekar başına artarak alacak. Bunun yanısıra İlimizde Buğday, arpa, yulaf, sılajlık mısır, patates ile endüstri bitkilerinden şekerpancarı yetiştiriciliğide yapılmaktadır. Meyve ve sebze yetiştiriciliğinde ise İlimizin güney ilçelerinde mikroklima olarak tabir edilen Kağızman ve Digor ilçelerimizde elma, kayısı ve ceviz yetiştiriciliği yapılmakta olup, bunlardan ceviz ve kayısı ticari çapta üretimi yapılan meyvelerimizden olup, kayısı üretimi ilimizde 6 bin ton civarındadır. İlimiz 467 bin adet büyükbaş hayvana, 481 bin adet küçükbaş hayvana, 600 bin adet de kanatlı hayvan varlığına sahip olup, İlimiz için ekonomik önem arz eden kanatlı hayvan olan kaz varlığımız ise bu rakamın 265 binini temsil etmektedir. Mevcut büyükbaş hayvan varlığımız 100 bin kültür ırkı hayvandan, 335 binini melez, 32 binini ise yerli hayvandan oluşmaktadır. Bunun yanı sıra ilimiz küçükbaş hayvan varlığını oluşturan 481 bin küçük baş hayvanın 35 binini keçi varlığı oluşturmaktadır” diye konuştu. 
Vali Türker Öksüz’ün konuşmasının ardından toplantı slayt gösterisi ile devam etti. Toplantı katılımcılarının sorularının yanıtlanmasıyla son buldu. 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kars Haber Haberleri