Kars’ta Sazan Balığı Avı yasağı başladı. Balık avlama yasağına uymayanlara ise kabahatler kanununa göre cezai işlem yapılacak.
Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, 15 Mayıs 2018 tarihinden itabaren balık avlama yasağının başladığı ve avlanma yasağına uymayanlar hakkında kabahatler kanuna göre 210 ile 708 TL. arası para cezasına uygulanacağından vatandaşları uyardı.
Çıldır Gölü, Arpaçay Barajı ve Aygır Gölü’nde ise kaçak avlanmanın önüne geçilebilmesi için bir takım önlemler alındığı ve kaçak avlananların ise sandallarına el konulacağı bildirildi.
Kars’ta 15 Mayıs, 15 Ağustos 2018 tarihleri arasından yasak olan sazan balığı avı nedeniyle kentte balık satıcılarının da kontrol edildi, balıkçıların ellerinden stokları tespit eden yetkililer, stok dışı sazan balığı satışı yapan balıkçılara da yaptırım uygulayacak.
Çıldır Gölü ve Arpaçay Baraj Gölü ve Aygır Gölü’nde her yıl yasağa rağmen binlerce balığının tutulduğu, balığın üreme mevsiminde tutulmasının ise bu göllerde sazan balığı neslini tükettiğine dikkat çekilirken, geçimini balıkçılık yayarak sağlayan vatandaşların da yasaklara uyması gerektiği belirtildi.
Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Malumunun gerek iç sular ve gerek barajlarımızda, gerek göllerimizde ve gerekse ırmaklarımızda balık yoğunluğu bilhassa halk arasında sevilerek tüketilen sazan balığımız, sarı balık diye tabir edilen, sazan balığımız yoğun bir şekilde Çıldır Gölü başta olmak üzere bulunan bir iliz. Bu mana da balığımız hem elimizdekini koruma adına hem de artırarak vatandaşımızın tüketimine sunmak için gayret ediyoruz. Ayrıca gerek satışta, gerek tüketim aşamasında da rutin kontrollerimiz devam etmekteydi. Fakat 15 Mayıs 2018 tarihi itibariyle avlanma yasağı getirildi. Tük ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de 15 Ağustos 2018 tarihine kadar avlanma yasağı getirildi. Hem zaman yasağı, hem tür yasağı olarak 15 Mayıs itibariyle uygulanmaya başladı” dedi.
Balığın üreme mevsiminde oluğuna dikkat çeken Dr. Düzgün, “Balığın şuanda üreme mevsim, eğer ki biz bu döneminde balığı hem uygun olmayacak tarzda, şekillerde, hem de yasak olmasına rağmen üreyecek olan hayvanları avlamaya kalkarsak bir balık yerine, belki yüzlerce, binlerce balığı feda etmiş olacağız. Bu manada vatandaşlardan birazcık anlayış bekliyoruz. Bu iyi niyet açısından anlayış, bu anlayışa bırakacak mıyız? Hayır, gerek ilimizde, gerekse ilçelerimizde veteriner hekimlerimiz marifetiyle, su ürünleri mühendisleri marifetiyle kontrollere devam edeceğiz. Hem avlanma sahalarında kontrol edeceğiz. Hem de satış alanlarında kontrol edeceğiz. Gerek çarşı merkezlerinde, gerekse balığın satıldığı izin alınmış market ve balık satış yerlerinde kontroller yapacağız. Çünkü oralarda da satış yasağı var. Balık satılan yerlere daha önceden bildirdik. Ellerindeki mevcut stoku bize bildirdiler. Biz kontrolünü yaptık. O mevcut stok bitinceye kadar satabilecekler. Stok bittikten sonra artık kaçak av yapmış olduğu belli olacak ki, ona müsaade etmeyeceğiz. Bu manada 1388 sayılı kanuna göre hem gerekli cezai uygulayacağız. Tutmuş oldukları balığa el koyacağız. Hengi usulde avlanma yapmışsa o malzemeler el koyacağız. Kanun gereği onu alacağız. Ceza uygulayacağız” diye konuştu.
Öte yandan Kars il sınırları içerisinde mevcut akarsularda 15 Mayıs-15 Ağustos tarihleri arasında her türlü malzeme ile avlanma yasağının başlad. 15 Mayıs-15 Ağustos tarihleri arasında uygulanacak olan av yasağının kontrolünü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin yanı sıra, emniyet ve jandarma teşkilatları, belediye zabıtası, kamuda görevli bekçiler, kolluk kuvvetlerinin bulunmadığı yerlerde köy muhtar ve ihtiyar heyetleri tarafından takip edilecek. Yasağı ihlal edenlerin malzemelerine el konulacağı gibi, 210 TL ile 708 TL. arasında para cezasının uygulanacak.
Kars’ta balık avı yasağı başladı
Balık avı yasağına uymayanlar cezalandırılacak
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.