Kars ve Ardahan yöresinin kış mevsimindeki en önemli sofra menüsünden biri olan kaz eti, saklama koşullarının gelişmesiyle artık ramazanda da sofraların vazgeçilmezleri arasındaki yerini alıyor.
Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinde lider konumdaki Kars ve Ardahan'da, yörenin önemli lezzetlerinden olan ve özellikle kışın "öğün değil, özel yemek" olarak sofraları süsleyen kaz yemeği, yaz aylarında da sofralarda yerini alarak vazgeçilmez lezzetler arasında bulunuyor.
Etinin lezzetli olması için kar yağdıktan sonra kesilip tuzlanarak kurutulma işlemi sonrası soğuk hava depolarında yaz ayları için saklanan kaz eti, saklama koşullarının da gelişmesiyle artık sıcak günlere denk gelen ramazanda da büyük ilgi görüyor.
Kars kent merkezindeki kazevi işletmecisi Nuran Özyılmaz, yaptığı açıklamada, kaz yemeğinin Kars'ın geleneksel ve yöresel bir yemeği olduğunu ifade etti.
Geçmişte kaz etinin sadece köylerde ve kış aylarında tüketildiğini anımsatan Özyılmaz, "Kaz eti, daha önceden evlerde ve köylerde pişen bir yemekti. Eskiden kazın bir takvimi vardı, kesim takviminden sonra karlar eriyince kaz yenilmezdi. Fakat biz bunu sürdürülebilir yaptık. Soğuk hava depolarında depolayarak yazın da ramazanda da kaza hayır demedik." dedi.
- İftar sofralarını da süslüyor
Özyılmaz, kaz etinin artık ramazanda iftar menüsü olarak da yerini aldığına işaret ederek, "Kışın soğuk gören ve kar yiyen kazlar yağlanır ve lezzetlenir. Kars kazı entegre değildir, yayla ve mera besiciliği ile üretilir ve henüz rafa girmemiştir, en doğal haliyle sofralarımızı süslemektedir. Menümüzde kaz suyuyla pişmiş bulgur pilavımız, yanında hoşaf, ısırgan ve evelik otuyla yaptığımız çorbamız ile patatesli mercimekli erişte pilavımız var." diye konuştu.
Kaz etinin il dışından gelenlerin de ilgi odağı olduğunu söyleyen Özyılmaz, kazların talebe göre kargoyla başta İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Adana olmak üzere Türkiye'nin birçok noktasına gönderildiğini belirtti.
- "Kaz eti bölgenin en önemli lezzeti"
Ardahan Yalnızçam Oteli Müdürü Hükümdar Baydar da kaz etinin Ardahan ve Kars yöresi için vazgeçilmez yemek çeşidi olduğunu söyledi.
Otel olarak çok kez sadece kaz üzerine sipariş aldıklarını belirten Baydar, "Kaz eti bölgenin en önemli ve en lezzetli yemeği diyebiliriz. Şu an ramazanda aynı talep devam ediyor. Ramazan ayında birçok kez toplu kaz eti yemeğini verdik. Vatandaşın talebine göre bazen kaz eti, bazende kaz etinden yapılmış mantı ikram ediyoruz." dedi.
kaynak:aa