Kars´ın havası

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahmut Aydın, Kars´ın hava kirliliği hakkında açıklama yaptı.

Aydın, “Hava kirliliği konusu, kaynakları itibariyle Endüstriyel, Motorlu Taşıtlar ve Isınma kaynaklı olmak üzere üç ana başlık altında değerlendirilmesi gerekir. İlimizde yoğun bir sanayileşme olmaması ile beraber mevcut sanayi tesislerinin ise çevre izinlerinin alınmış olması ile havaya olan emisyon salınımları da kontrol altına alınmaktadır. Motorlu taşıtlardan, sınır değerlerin üzerinde egzoz emisyon salınımı olmaması için İl Müdürlüğümüz ve Trafik Ekiplerince yol kontrol çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca İlimizde araçların egzoz sistemlerinin emisyon salınımlarının sınır değerleri sağlayıp sağlamadığı yönünde kontrol ve bandrol vermek konusunda yetkilendirilmiş olan iki egzoz emisyon ölçüm istasyonları da İl Müdürlüğümüzce denetlenerek usule uygun çalışmaları sağlanmaktadır. İlimizde her ne kadar ısınmada yaygın olarak doğalgaz kullanılıyorsa da halen konutların % 40 ı oranında kömür kullanılıyor olmasının da hava kirliliğine etkisi önem arz etmektedir.” dedi.

Aydın daha sonra şunları söyledi:

“İlimiz merkezinde saat 16:00 ile 20:00 arasında;

- Kalorifer kazanlarının ve sobaların aynı anda yakılmaya başlanması,

- İlimizin topografyasından kaynaklanan Enverziyon nedeniyle, (Şehrin üzerinde bulunan sıcak havanın hava sirkülasyonu ile dağılmaması ve şehrin üzerini kaplaması sonucunda, apartmanların bacalarından çıkan isli dumanların bu sıcak hava tabakasına çarpması ve aşağıya doğru inmesi sonucu havanın kirlenmesi)

İlimizde oluşan bu kısa süreli hava kirliliği değerlerinin yüksekliği İlimizin yoğun hava kirliliği olan illerden olduğu anlamına gelmez. İl Müdürlüğümüze ait İstasyon Mahallesi, Kent Konseyi bahçesinin yanında bulunan Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonumuz 24 saat Kükürtdioksit (S02), Partikül Madde (PM10), Azotoksitler (NOx), ozon (O3) ve Karbonmonoksit (CO) değerlerini ölçmekte ve bu değerler günün her saati www.havaizleme.gov.tr internet adresinden takip edilmektedir. Hava kalitesi ölçüm istasyonunda ölçülen Kükürtdioksit (S02) ve Partikül Madde (PM10) değerleri Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğinde belirtilen sınır değerleri altında kalmaktadır. Ayrıca ilimizin hava kirliliği değerlerinde artış gözlenmemekte, doğalgazın daha yaygın kullanımı durumunda atmosfere atılan kirlilik değerlerinde daha da düşüş olacağı değerlendirilmektedir. İlimiz genelinde toplam 113 adet katı yakıt satıcısı kayıt belgesine sahip kömür satış yeri bulunmaktadır. Bu satış noktaları hava kirliliğine karşı yaz ve kış aylarında etkin bir şekilde denetlenmektedir.

Hava kalitesi ve Isınmadan Kaynaklı Hava Kirliliği ile ilgili Mahalli Çevre Kurul (MÇK) Kararları her yıl Aralık ayı içerisinde mevzuattaki gelişmeler doğrultusunda yenilenmektedir. İlimizde şu anda en son alınan MÇK kararları ve önlem tedbirleri halka çeşitli yollarla duyurulmuş, halk bilgilendirilmiştir. ( Askı ilanları, müftülük tarafından camilerde yapılan duyurular vs.)

İlimizdeki hava kirliliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hava kalitesi izleme istasyonları web sitesi http://www.havaizleme.gov.tr adresinden veya mobil olarak http://mobil.havaizleme.gov.tr/ adresinden anlık olarak izlenebilmektedir. Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonlarımızdaki yazılımlar sayesinde elde edilen veriler aşağıda tablo halinde gösterilen eşik değerler doğrultusunda İlin hava kalitesini belirleyerek alarm durumlarında da Bakanlığımıza ve İl Müdürlüğümüze tedbirlerin arttırılması yönünde çeşitli şekillerde uyarı sistemi içermektedir.

Isınmadan kaynaklı hava kirliliği ile mücadelede şu hususların kamuoyu ile paylaşılması ayrıca önemlidir;

Katı yakıt yakma sistemi bulunan binalarda kazan denetimi yapılmakta ve yakma sistemi sorumluları bilgilendirilmektir. Bu bilgilendirmeler ve önlemler katı yakıtlı apartmanlarda kalorifer kazanlarının tekniğine uygun olarak yakılması gerekmektedir. Şöyle ki; aşırı yükleme yapılmaması, kazan içindeki yakıtın tam yanmasının sağlanması, ateşçi belgesi olan deneyimli insanların görevlendirilmesi, apartman yöneticilerinin kazan dairelerini sık sık kontrol etmeleri, kazan ve baca bakımlarının zamanında yaptırmaları, kazan dairelerinin havalandırmaya elverişli durumda olmasının sağlanması ve havalandırılması ile her bir görevliye birden fazla kazan yakma görevi verilmemesi gerekmektedir.

2016-2017 yakma sezonun başında olmamız nedeniyle denetimler yapılmakla beraber ileriki günlerde daha sık denetim yapılması planlanmaktadır. İlimizdeki kalorifercilere kazanın yakma şekilleri, baca temizliği, kazan temizliği ve kazan dairesi havalandırması ile ilgili bilgiler verilmekte, kazan daireleri ile ilgili denetimler ve kömürcülerle ilgili denetimlere devam edilmektedir.” KHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haber Haberleri