Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Kars Valililiği iş birliğiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Kars Valiliği önünde kurulan ve 3 gün sürecek olan kermeste Kars’ın Kağızman ilçesinin kurduğu stant ‘Kağızman Bebekleri’ nedeniyle yoğun ilgi gördü.
Kars’ın Kağızman ilçesinde 150 yıllık bir geçmişe sahip yöresel kıyafetlerle giydirilen Kağızman bebekleri görücüye çıktı. Kağızman Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nce açılan kursta yöresel kıyafetlerle birbirinden renkli ve görsel şov yaratan Kağızman Bebekleri, kermesin 2. gününde de ziyaretçilerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.
Kermeste de satışa sunulan ve Kağızman Kaymakamlığı’nca desteklenen kursta bebeklerin üretimi devam ederken, üretilen bebekler Kağızman’ın 150 yıllık yöresel kıyafetleri ile tanıtımını yapmasının yanı sıra aynı zamanda kursta üretim yapan ev hanımlarına da ekonomik gelir sağlıyor.
Kağızman bebeklerinin üzerindeki en ince detayına kadar aslıyla uyumlu birebir işlenen elbiseler, görenlere 150 yıllık tarihte kısa bir gezinti yaşatıyor. Kağızman Bebekleri’nin üretiminde büyük ölçüde emek sarf eden kursiyer kadınlar, emeklerinin beğenilmesinden büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederek, 150 yıllık geçmişe sahip olan elbiselerdeki motifleri yapmanın, giyim konusunda tarihte de bir araştırma yapmalarına vesile olduğunu ve tarihin modasını birebir takip ettiklerini söylediler. Kağızmanlı kadınlar, bu işin ev ekonomilerine katkı sağlamasından dolayı duydukları mutluluğun da altını çizdiler.
Kağızman Bebekleri’ni üreten 10 bayan kursiyer ile birlikte Kağızman Halk Eğitim Merkezi Görevlisi Ali Çelik’in de yer aldığı stantta, Kağızman Bebekleri’nin üzerindeki elbiselerin katılımcılara tarihteki yeri ve önemi aktarılıyor. 3 ebatta üretilen bebekler küçük boy 30, orta boy 35 ve büyük boy 50 TL’den satışa sunuluyor.
Kağızman Bebekleri’nin bilinen türkü ‘Kağızman’a ısmarladım’ türküsünde de yer alan gümüş kemer motifini de bebeklerin üzerinde görmenin mümkün olduğunu kaydeden Ali Çelik, Kağızman Bebekleri’nde geçmişe özgü aranan tüm görselliğin bulunduğunu ifade etti. Bebeğinin eski bir geçmişi olduğunu ve bunun mutlaka tanıtılması gerektiğini söyleyen Çelik, halk eğitim merkez müdürlüğü çalışanları olarak tanıtımını sürdüreceklerini ifade etti.
Çelik, bebeklerin yeni neslin eskiyi tanımasında büyük rol oynayacağına da belirterek “Kağızman’ın kültürünü yansıtan geleneksel kıyafetlerin yeni nesle tanıtılması için sürdürülen kursta üretilen bebeklere yöresel kıyafetlerimiz giydiriyoruz. Böylece Kağızman’ın 150 yıllık geleneklerini yeniden yaşatıyoruz” dedi