Lider Haber Ajansı/TURGUT KAYA
Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Ahmet Arslan Kongre Merkezi'nde düzenlenen programa Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, Polis Başmüfettişleri, Polis Başmüfettişleri, Emniyet Mensupları, Özel Güvenlik Görevlileri ve öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla bugün başlayan ve yarın da devam edecek olan eğitim programında, Kars Emniyet Müdürlüğü Özel Güvenlik Şube Müdürü Özkan Toptaş KAAN Projesinin tanıtımını yaptı.
“Kolluk Kuvvetleri, KAAN Projesi ile Daha da Etkin Müdahale Sürdürecek”
Programda bir konuşma gerçekleştiren Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, KAAN Projesi ile özel güvenlik görevlilerinin olayları anında polis ekiplerine bildirmesinin ve görev sahalarında kolluk kuvvetlerinin daha etkin müdahale etmesinin sağlanacağına dikkat çekerek, Kars’ta özel güvenlik izni verilen 116 noktada, 688 özel güvenlik görevlisi, 40 birim yetkilisi, güvenlik sorumlusu ve eğitim verilen 117 genel kolluk görevlisi ile başarılı bir şekilde uygulanmakta olduğunu ve proje kapsamında şu ana kadar 206 KAAN bildirimi yapılmış olduğunu ifade etti.
Özel güvenliğe emanet edilen mekânlarda güvenlik taleplerinin giderilerek çok daha verimli olunduğunun altını çizen Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz: “Asayiş ve güvenlik hizmetleri, kamu hizmetleri içerisinde hayati öneme haiz, temel nitelik teşkil eden hizmet alanlarından biridir. Bu bağlamda elbette ki genel kolluk birimlerimiz, Emniyetimiz, Jandarmamız, kanunların vermiş olduğu görev ve sorumluluklar çerçevesinde yurdumuzun her noktasında üzerlerine düşen görevleri, geçmişten bugüne cansiperane bir şekilde, fedakârca sürdürüyorlar. Bununla birlikte, özelikle son yıllarda ülkemizde de giderek sayısı ve kapsamı genişleyen özel güvenlik uygulaması, genel kolluk uygulamasının destekleyicisi ve tamamlayıcısı olarak görev yapıyor. Burada ana amaç asayişin temini bağlamında etkin, verimli hizmet ortaya koymaktır. Genel kolluğun mülki görevleri kapsamında başta gelen görevi, suçun ortaya çıkmasını önlemektir. Suç ortaya çıktıktan sonra ise devreye giren adli görevler kapsamında, ortaya çıkan o asayişsizliğe veya suç teşkil eden unsura karşı bir an evvel, ivedi bir şekilde müdahale etmek suretiyle gerekli iş ve işlemlerin yerine getirilmesidir. Özel Güvenliğin bu noktada hem suçun ortaya çıkmasını önleyici hizmetleri ortaya koymak bağlamında hem de eğer suç işlendiyse bununla ilgili iş ve işlemlerin en etkili bir şekilde yapılması konusunda genel kolluk birimlerimizle entegrasyonu ve iş birliği önem arz etmektedir.
KAAN Projesi, Ülkemize Özgü ve Milli Bir Anlayışla Geliştirildi
KAAN Projesi’nin ülkemize özgü ve milli bir anlayışla geliştirildiğini vurgulayan Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz: “Bilgi çağındayız, teknolojinin baş döndürücü bir hızla değiştiği ve geliştiği bir çağdayız. Teknoloji artık günlük hayatımızın her alanında kullanılıyor. Bu duruma ayak uydurmak, teknolojinin gerisinde kalmamak, hem kamu personelinin işini kolaylaştırmak, etkin ve verimli hizmet sunulmasını sağlamak hem de vatandaşımızın kamuya hızlı ulaşımını sağlamak için devletimiz de elbette gerekli adımları atıyor. Vatandaşlarımızın asayiş, huzur, güven, can ve mal güvenliğinin sağlanmasından sorumlu olan İçişleri Bakanlığımız, her geçen gün gelişen teknolojiyi en etkin şekilde kullanarak kendisini yeniliyor, gelişiyor. Bu manada vatandaşlarımıza daha etkin ve hızlı hizmet verebilmek için Bakanlığımızca birçok yenilik uygulamaya konuldu. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında kullanılan UYUMA Projesi ve Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında KADES gibi uygulamaları buna örnek verebiliriz. Ülkemize özgü ve milli bir anlayışla geliştirilen “Genel Kolluk-Özel Güvenlik İşbirliği ve Entegrasyon Projesi (KAAN)”da bu yeniliklerden, bu projelerden birisidir. Projeyle; özel güvenlik görevlilerinin görev yaptıkları kamu hastaneleri, eğitim kurumları, havalimanları, alışveriş merkezleri, park ve bahçeler gibi alanlarda etkin, verimli, sürdürülebilir, ölçülebilir ve denetlenebilir güvenlik hizmeti sunularak, hizmet kalitesinin artırılmasını amaçlayan projeyle, özel güvenlik görevlilerinin olayları anında polis ekiplerine bildirmesi ve görev sahalarında kolluk kuvvetlerinin daha etkin müdahale etmesi sağlanıyor.
Günümüzde İletişimin Bütün Kanallarını Kullanmak Durumundayız
Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, günümüzde artık iletişimin bütün kanallarının kullanılmak zorunda olunduğuna dikkat çekerek: “ Bu paylaşım platformları, olayların yer, zaman ve konunun içeriği şeklinde doğru bilgi akışının temini hususunda önem arz ediyor. Konuları aksettirirken de bilinmesi gereken ve verilmesi gereken içerik prensipleri hususlarına azami hassasiyetle dikkat etmek ve karşı tarafı özelikle özel güvenlikten kolluğa gelecek bilgilere anında ve etkin müdahale edilebilecek şekilde adımları atmasına yönelik olması gerekiyor. 5 Ağustos 2020 tarihinde ilimizde de uygulamaya konulan KAAN Projesiyle Emniyet, Jandarma ve özel güvenlik birimlerinin birbiriyle olan iletişimini kolaylaştırarak güvenliğin sağlanmasına katkı sağlayacağına inanıyorum. Proje kapsamında entegrasyon ve iş birliği ne kadar sağlıklı bir şekilde yapılırsa genel asayişin temini konusunda da o kadar olumlu, faydalı sonuçlar elde edilebilir diye düşünüyorum. KAAN Projesi eğitim programının hayata geçirilmesini sağlayan başta İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu olmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğümüze ve Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığımıza şükranlarımı sunuyorum. Bugüne kadar yapmış oldukları çok değerli hizmetlerden dolayı genel kolluk personelimize ve özel güvenlik görevlilerimize teşekkür ediyor, bundan sonraki çalışma ve görevlerinde üstün başarılar diliyorum. Ayrıca bugün aramızda bulunan ve eğitime katılacak olan Kafkas Üniversitemizin “Özel Güvenlik ve Koruma Programı” öğretim görevlileri ve öğrencilerine de başarılar diliyorum.” Şeklinde konuştu.
Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün konuşmasının ardından Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığınca hazırlanan ‘Dijital Projeler Tanıtım Filmi’yle projenin ayrıntılı tanıtımı yapıldı.
Polis Başmüfettişinin sunumu, ’15 Temmuz’ konulu video gösterisi ile devam etti. Programda ayrıca Komiser Aydın Tacer ‘İl KAAN sunumu’, Komiser Yusuf Çakmak ‘İl Asayiş Sunumu’, Komiser Ahmet Kaplan ‘İl TEM Sunumu’, Komiser Yardımcısı Taner Köroğlu, ‘İl Narkotik Sunumu’, Komiser Fatih Eroğlu da ‘İl KOM Sunumu’ gerçekleştirdi.