Baltık mimarisi, karlı dağları, aşıkları, kazları, Kafkas kültürü, dansları, kayak merkezi, Çıldır gölü ve yemekleri ile farklı bir dünya Sarıkamış ve Kars...
Kars, ülkemizin doğusunda Ermenistan’a sınırı olan, kışın hava koşullarının en zor yaşandığı ilimiz. Çetin hava şartlarına rağmen, yollar son sistem yapılmış ve güvenli...
Türkiye’nin ilk planlı şehri olan Kars ‘da Rus mimarisi hakim. Her sokakta eşsiz mimari örneklerinin önünde durarak hayranlığınızı gizleyemiyorsunuz. Ortakapı, Yusufpaşa ve Cumhuriyet Mahallesi’ndeki sivil mimari örnekleri ise takdire şayan. Tarihi paleolitik döneme kadar uzanan Kars’da her dönemden ayrı eserlere rastlayabilirsiniz. Tam bir tarihi eserler cenneti.
1855 Kırım Savaşı sırasında, 14 yaşındaki çocuklar bile askere alınmış ve çetin mücadeleler sonucunda başarı elde edilmiş. Ruslara karşı kazanılan 1855 Kars Zaferi’nden sonra Sultan Abdülaziz tarafından Kars’a gazilik unvanı verilmiş ve üç yıl süre ile vergiden muaf bırakılmış. Bu yüzden şehir ilk gazi madalyasını kazanarak, Serhat şehri unvanı’nı almış.
Muhteşem dağlar, yollarınızı kesen kazlar, çoban köpekleri ve sürüler. Çıldır gölü kenarında önünüze çıkan sürülerin fotoğraflarını çekmek ise inanılmaz keyifli. Eğer Kars ve Sarıkamış’ı ziyaret etmek istiyorsanız, dört gününüzü bu bölgeye ayırın. Yoksa aklınızda kalan birçok yerle geri dönebilirsiniz.
Kayak severler buraya
Eğer kayakseverlerdenseniz, Sarıkamış tam da size göre. Yeni yapılan otelleri, kayak merkezleri, güzel yürekli insanları ile görülmeye değer.
Sarıkamış’ın çığ tehlikesini önleyen doğal sarıçam ormanları, Alplerin dışında sadece bu bölgede görülen iri taneli kristal kar kalitesiyle ülkemizin en uygun bütçeli kayak merkezlerinden. Etrafınızda minicik çocukları kayak yaparken görünce o kadar mutlu oluyorsunuz ki anlatamam. Benim favorim Dolina Otel’in iki yaşındaki maskotunun Snowboard yapmasıydı.
Hüzünlü beyaz!
Kars, gezip de bir türlü bitiremediğiniz harika bir destinasyon. Sarıkamış ise adeta büyüleyici bir etkiye sahip. Şehitlikleri görünce hüzünlenmemek imkansız. Bu zamanda rahat yaşıyorsak, cennetin en güzel köşelerini hakeden şehitlerimiz sayesinde.
Şehitlikler
1914 yılında Osmanlı Rus Savaşı’nın acı bilançosu “Sarıkamış Dramı” olarak biliniyor. Allahuekber dağı’nın bulunduğu yerde Rus Ordusu’nu imha etmek için yapılan mücadelelerde dağların fiziksel koşulları, lojistik destek yetersizlikleri ve en önemlisi de dondurucu soğuklar, yüz binlerce askerimizin hayatına mal olmuş. Mekanları cennetin en güzel köşeleri olsun şehitlerimizin.
Dikenli Tabya, Askerderesi, Turnagöl, Bardız Geçidi, Kaynak Çermik Yayla, Mescitli Köyü Deliktaş Mevkii, Soğanlı, Karaurgan Köroğlu Köyü Çakırbaba, Bozat Köyü Akbaba, Yağbasan Köyü ve Yayıklı Köyü Divik’de şehitlikler bulunuyor. Bazı şehitlikler yaylalarda bulunuyor ve ulaşım biraz zor.
Sarıkamış Harekatı’na katılan bir askerimizin yazdığı son mektup şöyle:
“Ana, sana bu mektubu Allahuekber dağında yazıyorum. Galiba veda vakti geldi. Hakkını helal et anam! Elif kıza selamımı söyle. O cepheden bu cepheye atıldık. Aşk makamında bir türkümüz olmadı. Sevdamız gazi, aşkımız şehittir. Elif kızın üstünden, elim kalkmıştır gayri. Hakkını helal et! Üzülme ana, ağlama. Saruhan nere, Sarıkamış nere deme? Sarıkamış için ölmeyi bilmiyorsa adam, Saruhanlı için nasıl yaşar? Her seher vakti, secde aydınlığındaki ak alnını öptüğümü bil. Ama beni öldü bilme. Ne diyor Yunus Ata: ‘Ölürse ten ölür, Canlar ölesi değil.”
Katerina Av Köşkü
Sarıkamış ilçesinde bulunan köşk,19.yüzyıl sonlarında Rus Çarı II. Nikola tarafından eşi Katerina adına yaptırılmış. Dikdörtgen planlı ve üç bölümden oluşan yapı, yüz yıllar geçse de kendine hayran bırakıyor.
Köşk’ün, temel duvarları taştan, cephe duvarları ise ahşap ile kaplanmış. Ormanın içinde çam ağaçlarının arasına saklanmış, büyüklüğü ve muhteşem görüntüsü ile yıllardır dimdik ayakta duruyor.
Sarıkamış Obsidyeni
Sarıkamış’a gidince obsidyen taşından yapılmış hediyelik eşyalardan alın. O kadar etkili ve şifalı bir taş ki anlatamam.
Türkiye’de öncelikli olarak Sarıkamış’ta bulunan ısıtılmış obsidyenle vücudun bazı bölgelerine yapılan masajlarda, ağrıya neden olan enerji taşa geçiyor.
Mahalli şenlik ve festivaller
6 Ekim Atatürk’ün Kars’a Gelişi, 8 Mart Kar Festivali, 6-8 Mayıs Aşıklar Festivali, 19 Mayıs Atlı Cirit ve Binicilik Şenliği, 10-13 Temmuz Kayısı Şenliği, Aralık Sarıkamış Şehitleri Kış Anma Programı, Haziran Sarıkamış Şehitleri Yaz Anma Programı. Kars’da 100’ün üzerinde halk oyunları var. En yaygın olanları; nanay, alacabarı,sarhoşbarı (hızlı ), çepki (hızlı ve estetik). En çok beğenilen Kafkas danslarıdır. Müzik aletleri ise; akerdeon, nağara, koşa,cura, mey, davul ve zurna..
Kaşar, köme, ve çeçilin merkezi
Kars ve Sarıkamış’tan ayrılırken, ünlü peynir çeşitlerinden ve kara kovan balından almayı unutmayın. Kars Kaşarı, Kars Gravyeri, Çeçil peyniri en güzelleri.. Tereyağları ise denenmeye değer..
Kağızman elması, köme ve pestilini de lütfen deneyin... Gitmişken yöresel gıda alışverişi yapmak isterseniz, Kars’da Doğruel Ticaret, Taşkın Ticaret, Karsak, Sarıkamış’da ise Yörem Şarküteri’den kaşar peyniri, pekmez, bal, kaz, tuluk ve çeçil peyniri alabilirsiniz.
Asırlık otellerde konaklayın
Sarıkamış’da Dolina Hotel ve Habitat Hotel’de kalabilirsiniz. Yeni yeni oteller yapılıyor ve ülkemizin uygun fiyatlı kayak merkezlerinden biri olarak biliniyor Sarıkamış... Kars’da ise Cheltikov otelde kalmalısınız. Muhteşem bir mimariye sahip. 19’uncu yüzyıl Baltık mimari tarzında diktörtgen planlı olarak yapılan Cheltikov Hotel, Kars’ın ilk konservatuar binası. Cumhuriyet’in ilanından sonra hastane, doğumevi, zirai donatım binası olarak da hizmet vermiş. Işıltısıyla gece sizi büyülüyor. Gece otelin karşısına geçip bu muhteşem eseri seyretmeniz. Bahçesinde benim için de menengiç kahvesi içmeyi unutmayın.
Kaleye çıkın aşıkları dinleyin
- Kars Kalesi’nden şehrin manzarasını izlemeden dönmeyin. Akşam ışıklarla bezenmiş şehri izlemek bir harika...
- Mahallelerin arasına gizlenmiş Rus Mimarisi’nin eşsiz örnekleri kaçırılmamalı. Fotoğraf severler için Sarıkamış ve Kars adeta bir cevher.
- Karslı aşıkların birbiriyle atışmalarını ve anlattıkları hikayelerdeki ilginç güzellikleri duymak ise ayrı bir keyif.
- Yöresel oyunlar mutlaka izlenmeli.
- Ani Ören Yeri’ndeki muhteşem eserleri görünce hayranlığınızı gizleyemeyeceğinizden eminim. İnanın burada eşsiz bir mimari bulunuyor.
- Ekonomisi hayvancılığa dayanan Kars, aynı zamanda kök boya ile hazırlanan kırmızı halılarıyla da ünlü.