Tarih boyunca Ruslarla birçok savaş yapmak zorunda kalmışızdır. Ruslarla yapılan savaşların biri de 1853 yılından itibaren başlamıştır. 1855 yılında Kars’ı tekrar işgal etmek isteyen Ruslar, beklemedikleri bir direnişle karşılaşmışlar, 54 bin kişilik Rus ordusuna karşı Mehmet Vasıf Paşa komutasındaki ordu ve Kars halkı genç yaşlı demeden düşmana karşı göğsünü siper ederek büyük kahramanlıklar göstermişler ve Rus Ordusunu geri püskürtmüşlerdir.
Yapılan araştırmalar sonucunda Kurtuluş Savaşındaki kahramanlıkları nedeniyle Gazi, Kahraman ve Şanlı unvanlarıyla ödüllendirilen kentlerimiz Antep, Maraş ve Urfa’dan önce Osmanlı döneminde 1855 yılında Sultan Abdülmecit tarafından ilk olarak “Gazi” unvanı Kars’a verilmiştir. Bu zaferin anısına altın, gümüş ve bronzdan oluşan "Kars 1272" madalyaları bastırılmış ve Kars "Gazi" madalyası ile ödüllendirilmiştir.
O dönem Anadolu da Gazi Kars olarak nam salan şehir için verilen altın madalya bugün İstanbul’da Topkapı Sarayı’nda sergilenmektedir. Bakır (bronz) madalya ise Kars Valiliği’nde kendi adı verilen Gazi Toplantı Salonu’nda muhafaza edilmektedir. Hatta Karadeniz’de çalışan yeni bir vapura “Kars” adı verilmiştir. Yabancılardan bazıları Kars Muharebesi için Sivastopol muzafferiyetinden daha büyük olduğunu belirtmişlerdir.
Kars’ımızın “Gazi” unvanına tekrar kavuşmasını istiyoruz. Çünkü asırlar boyu Kars’ta yaşayan bir tarih vardır. Yıllarca toprakları üzerinde savaşlar yapılan Kars ilimiz başta Sarıkamış olmak üzere binlerce şehidimizi barındırmaktadır. Onların aziz hatırası önünde hürmetle eğiliyoruz. Bu savaşlarda şehit olan askerlerimiz ve Kars halkının ruhları şad olsun.
İlimizin tekrar “Gazi Kars” unvanını kullanması için biz Karslılar gerekli girişimleri başlatacağız. Milletvekillerimiz, Sayın Valimiz ve tüm Sivil Toplum Örgütleriyle beraber hareket ederek en kısa sürede “Gazi” unvanımızı kullanmak istiyoruz.
Emeklerinden dolayı herkese teşekkür ediyor, katkı ve desteklerini bekliyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerle herkese saygılarımı sunuyorum.