Kuyucuk Gölü angut, sakarmeke, yeşilbaş ördek, kara boyunlu batağan, sığırcık ve boz kaz gibi 211 farklı kuş türünü barındırıyor.
Kışın en sert geçtiği illerden biri olan Kars'ın Arpaçay ilçesindeki kuş cenneti Kuyucuk Gölü, ilkbaharın gelmesiyle doğada meydana gelen değişim ve bölgeye göç eden kuşlar sayesinde yerli ve yabancı turistlere görsel şölen sunuyor.
Türkiye'nin, Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan 13. alanı olan Kuyucuk Gölü, Kars kent merkezinin yaklaşık 40 kilometre kuzeydoğusundaki Arpaçay sınırlarında yer alıyor.
Yaklaşık 245 hektarlık göl ve 416 hektarlık Ramsar alanına sahip kuş cenneti, deniz seviyesinden bin 627 metre yükseklikte bulunuyor. Kuyucuk Gölü, angut, sakarmeke, yeşilbaş ördek, kara boyunlu batağan, sığırcık ve boz kaz gibi 211 farklı kuş türünü barındırıyor.
Orman ve Su İşleri Kars Şube Müdürü Murat Doğanay, Türkiye'in 13'üncü, Doğu Anadolu'nun ilk Ramsar alanı olan Kuyucuk Gölü'nde, 211 kuş türünün yaşadığını söyledi.
Kuyucuk Gölü'nde yaşayan bazı kuş türlerinin binlerce rakama ulaştığını vurgulayan Doğanay, "Kuyucuk Gölümüz, ekoturizmseverler açısından önemli bir cazibe alanı. Dönem dönem dünyanın çeşitli yerlerinden insanlar kuş gözlemi yapmak, kuşları fotoğraflamak ve tabiatla iç içe vakit geçirmek için bu alanımızı tercih etmekteler. İlimizde olduğu gibi ülkemizde ve ayrıca dünyanın bir çok yerinde de Kuyucuk Gölü'nün önemi bilinmektedir." dedi.
Doğanay, Kuyucuk Gölü'nün bin 627 rakamda yer aldığını ve yeraltı sularıyla beslendiğini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kuyucuk Gölü kuşlara ev sahipliği yapmakla kalmıyor aynı zamanda yörenin, doğanın nemini, ekosistemi ve su rejimini de düzenleyen önemli bir alan. Burada tüm kuşların avı yasaklanarak koruma altına alınmış. Burası önemli bir alan, yöremizdeki, ülkemizin farklı yerlerindeki tabiatseverin tabiatla iç içe vakit geçirmeleri, kuşları yakından görebilmeleri ve bu küçücük alanda rahat gezebilmeleri açısından önemli bir yer. Fotoğrafseverler açısından da buradaki kuşların fotoğraflanması açısından çok önemli bir alan."
- "Burası Doğu Anadolu'nun kuş cenneti"
Doğanay, Türkiye ve dünyanın farklı yerlerinde çok sayıda turistin buraya gelerek gözlem yaptığını hatırlatarak, "Doğu Anadolu Bölgesi'nin bir kuş cenneti, ülkemizdeki kuş cennetleri arasında çok önemli bir alan. Kuş gözlemi yapan insanlar Kuyucuk Gölü'nün önemini iyi bilmekte ve bu yaz sezonu boyunca hem ülkemizin çeşitli yerlerinden hem dünyanın bir çok yerinden tabiatseverler, kuş gözlemciliği yapan insanlar burayı yoğun olarak kullanmakta ve bilmektedir." ifadesini kullandı.
Doğanay, Sakarmeke, angut, uzun bacaklı, kara boyunlu batağan gibi kuşların Kuyucuk Gölü'nde ürediğini belirterek, şu bilgileri aktardı:
"Bu kuşlar yaz konaklayıcı olarak burada kalmaktadır. Kuşlar göl buz tutunca burayı terk etmektedir. Bu yıl kış şartları çok ağır geçti, göl çok geç çözüldü. 15-20 gün öncesinde çözülmeyen alanlar vardı, buzlar çözülünce kuşlar yavaş yavaş göç etmeye başladı. Angut, sakarmeke, batağan, yeşil başlı ördekler yavaş yavaş geldiler. Tabii ilerleyen zamanlarda havaların ısınmasına bağlı olarak kuşlar hızlıca gelecekler."
-"Bu haliyle korumak ana ideal hedefimiz"
Gölü, doğasını ve atmosferini bozmadan korumayı amaçladıklarını ifade eden Doğanay, şunları kaydetti:
"Ekoturizm açısından 2016 yılında bir yönetim planı yaptık. Bu yönetim planıyla bu gölün hem kendisini hem içinde yaşayan yaban hayatı çevresiyle birlikte korumayı amaçlayan, ideal belirledik. Buradaki ekosistemi koruyup gelecek kuşaklara bu haliyle aktarmak ana ideal hedefimiz oldu. İkinci ideal hedefimiz de buradaki bu kuş varlığını, gözlem yapan insanların ziyaretlerine sunmak şartıyla bu şekilde ekoturizm faliyetlerini canladırmak, tanıtım amaçlı yapılan faaliyetlerle hem yöremize hem de kırsal alana destek sağlamak. Bu yönüyle eşsiz Kuyucuk Gölü'ne doğaseverleri, kuş gözlemi yapmak isteyen insanları tekrardan davet ediyorum."
Kaynak:AA