Bu alternatiflerden biri de Kars Tren Gar’ından Çıldır Gölüne raylı sistem yapılması ve Doğu Ekspresi yolcularının bu sistemle Gölü ziyaret etmesinin sağlanması. Hazır bu potansiyeli yakalamışken neden hayata geçirilmesin.
Tarihi dokusu, coğrafik yapılı, kültür ve turizm zenginliği Kars’ımızın nostalji yolculuklarına da ivme kazandırılmasını sağlıyor. Doğu Ekspresini de önde tutan özellik nostaljik bir yolculuk olması. Günler süren bu nostalji yolculuklarının varış noktasındaki Kars’ımız bir çok özelliği bağrında barındırıyor.
KARS GAR’INDAN ÇILDIR GÖLÜ’NE RAYLI TUR
Eğer bizler kentimize gelen konuklara nostaljiyi yaşatabilirsek konuklarda Kars’ımızı yaşadıkları illerinde ve ülkelerinde yaşatır ve gelecek nesillere aktarırlar.
Yapılması gereken Kars Tren Gar’ından Çıldır Gölü’ne raylı sistem döşenmesi. Böylelikle günün belli saatlerinde Gar’dan kalkacak olan tren nostalji eşliğinde göle varacak. Burada buz tutan gölde balık avlanmasını izleyecek, buzla kaplı gölde yürüyüş yapacak, göl kenarında balık yiyecek, çevreyi gezip gördükten sonra Kars’a geri dönecek.
Raylı sistemin olması Kars’ta ve Çıldır Gölü’nde turizm patlaması yaşatacak.
Umarız ilgililer bu teklifimizi hayata geçirir kentimizin daha fazla tanıtılmasını sağlamış olur.
DOĞU’NUN DENİZİNE VAGONLU YOLCULUK
Türkiye’nin Gürcistan ve Ermenistan’a komşu illeri Ardahan ve Kars arasında bulunan, 124 kilometrekare alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin Van’dan sonra en büyük ikinci gölü olan Çıldır Gölü’nün çehresi, son yıllarda yapılan yatırımlarla büyük değişim gösterdi. Kış mevsiminde yüzeyi 50 santim buzla kaplanan ve bu nedenle Eskimo usulü balık avcılığı ile atlı kızak gezintileri düzenlenen Çıldır Gölü kenarında inşa edilen tesisler, tekne turları ve doğal plajlar, gölün kıştan sonra da yaz turizmine büyük katkı sağladı. Tatlı su özelliğiyle dikkatleri üzerine çeken ve bölge halkının yanı sıra tatilcilerin de ilgisini toplayan Çıldır Gölü, kışın İsviçre'yi yazın Ege ve Akdeniz sahillerini aratmıyor. En derin noktası 42 metre olan deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikteki, Çıldır Gölü'nde serinlemek isteyenler, özellikle hafta sonları göl kenarına akın ediyor. Göl kıyısındaki mesire alanında piknik yapan vatandaşlar, serinlemek için de kendilerini suya bırakıyor.
REN GEYİKLİ VE KURTLU KIZAK TURLARI
Çıldır Gölü’nü, Doğu’nun denizi olarak nitelendiren tatilciler, havaların ısınmasıyla birlikte serinlerken, kışın kızak, balık ve balık avlama gibi aktivitelerle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri haline getirdi. Çıldır Gölü kıyı şeridinde altı adet Restoran ve sosyal tesis bulunmaktadır. Çıldır Gölü adı altında başlayan yerli ve yabancı turistleri bu gibi aktivitelerle ağırlayan göl, Doğu Ekspresi ile entegre edilmektedir.
Çıldır Gölü kış turizminde atlı kızakla birlikte, doğal bu pisti, Ren geyikli kızak ve köpekli kızak gibi aktivitelerle daha kapsamlı kış aktiviteleri ve kış oyunları ile geliştirilmelidir.
SİYASİLER DUYARLI OLMALI
Konuyla ilgili siyasilerin de duyarlı olmasını bekleniyor. Yöre halkı da kış turizminin beyaz lokomotifinin en iyi şekilde değerlendirilmesini istiyor. Sorumluluklarımızın biliniciyle hareket edip sorumlu olduğumuz değerlerimizi yaşatmalıyız. Yaşatırsak başarırız, başarırsak kazanırız.