Pandemi tedbirleri altında Vali Konağı önünde gerçekleştirilen törende, Atatürk anıtına Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ile 14. Mekanize Piyade Tugay Komutan Vekili Albay Erhan Altın tarafından çelenk sunuldu. Ardından da saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Düzenlenen tören, Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibinin, Atatürk’ün 6 Ekim 1924 yılında Kars’a geldiğinde bestelen ve o günden bu güne kadar söylenen ‘Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa” türküsü eşliğinde folklor gösterisi ile sona erdi.
Törende Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hayrettin Çetin, günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yaparak, günün anlam ve önemini anlattı.
Kars halkının Büyük Önder Atatürk’ün 96 yıl önce Kars’a gelişini büyük bir coşku ve heyecanla karşıladığını hatırlatan Müdür Çetin; “Genç cumhuriyetin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetimizin imar ve inşasını sağlam temellere oturtmak için yurt genelinde farklı dönemlerde 52 ilimize şükran ziyaretlerinde bulunmuşlardır. Atatürk, Eylül 1924’te çıkmış olduğu Karadeniz gezisinde; Trabzon, Rize, Giresun, Ordu, Samsun, Amasya, Tokat, Erzincan ve Erzurum’u ziyaret ettikten sonra önce şehitler diyarı Sarıkamış’a ve ardından 6 Ekim 1924’te ise serhat şehrimiz Gazi Kars’a gelmiştir. Bu ziyaretler yurt genelinde coşku ile karşılansa da Kars’ı ziyareti adına türküler yazılmış, oyunlar tertip edilmiş ve kurbanlar kesilmiştir. Mustafa Kemal Paşanın gelişinin haberi duyulur duyulmaz, Kars halkı tarafından birçok hazırlık yapılmıştır. Atatürk ve beraberindeki heyeti Kars Valisi Ethem Aykut ve Belediye Başkanı Cihangirzade İbrahim Aydın tarafından karşılamıştır. Tren garından başlayarak yol boyunca Kars sokaklarında Gazi’nin adım attığı her yerde sevgi gösterileri olmuş, genciyle yaşlısıyla bütün Kars halkı bu benzersiz anı yaşamak için sokaklara dökülmüştür. Çevre illerden ilçe ve köylerden binlerce seveni Kars’a akın etmiştir. Atatürk Türk Ocağı’nda kısa bir süre dinlendikten sonra hükümet konağına geçmiş, burada Kağızman ve Ardahan’dan gelen özel heyetlerle bir süre görüşmüştür. Buradan da Belediye Binasına geçmiştir. Yapmış olduğu ziyarette eğitim ve ekonomi başta olmak üzere hukuk, sağlık sitemi gibi ülkenin temel konuları üzerinde durarak bu yönde anlatımlar yapmıştır. Kars’ın sorunlarını dinlemiş, ilgililerden bilgi almış, halkın kendisine ilettiği okul taleplerini ilgililerine yönlendirerek halkın güvenini yinelemiştir.” dedi.
Kars halkının, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e duyduğu muhabbet ve sevgiyi adına yazılan "Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa" marşı ve oyunuyla gösterdiğini anımsatan Çetin, “Sadece adına yazılan marş ile kalmayıp aynı zamanda Gazi’nin resimlerini ilmek ilmek halılara dokumuş, taşlara nakşetmişlerdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ise, kıymetli arkadaşlar diye başlayan konuşmasında Türk gençliğinin gücünü, bu gücün bir daha eski felaketli günleri yaşatmayacağını belirterek, Kars’taki izlenimlerinden son derece memnun kaldığını ifade etmiştir. 7 Ekim 1924 tarihinde Başbakan İsmet İnönü’ye çektiği telgrafta gezi izlenimlerinden bahseden Gazi Mustafa Kemal Paşa ‘bilhassa Türk Ocağı’nda kesif bir gençlik pek ziyade hassasiyet gösterdi’ diyerek Türk Ocağı gençlerinden duyduğu memnuniyeti ifade etmiş, latife Hanım’ın Ankara da yapılacak Türk Ocakları kongresi için ‘Türk Ocağı Kars Şubesi Mümessili seçildiğini ve Latife Hanımımda bunu memnuniyetle kabul ettiğini belirtmiştir. Bundan 96 yıl önce gerçekleşen bu tarihi gezi, yeni kurulmuş cumhuriyetin ve liderinin Bölgeye verdiği önemi ortaya kayması bakımından çok önemlidir. Ayrıca bu seyahat 40 yıllık esaretten henüz kurtulmuş Kars halkına umut olmuş, halka moral ve motivasyon sağlamıştır. Geçmişte halkımızın yaşamış olduğu bu zor ve zahmetli esaret günlerinin bir daha tekrarlanmaması temennisiyle bu geziyi gerçekleştiren başta Gazi Mustafa Kemal Paşa olmak üzere geziye katılan yakın çalışma arkadaşlarına, silah arkadaşlarına ve Gazi Kars halkına rahmet ve minnet duygularıyla şükranlarımı sunuyorum. Ruhları şad olsun.” ifadesini kullandı.
Tacettin Durmuş