Kars'ta Telefonunu Eşeğine Yüklediği Güneş Paneli İle Şarj Ediyor

Kars'ta Telefonunu Eşeğine Yüklediği Güneş Paneli İle Şarj Ediyor

Türkiye'de hayvancılığın en önemli merkezlerinden Kars'ta yayla ve meralarda hayvan otlatan bazı çobanlar, radyo dinlemek, telefonlarını şarj etmek amacıyla yanlarında ya da eşek sırtında yaklaşık 2 kilogram ağırlığındaki küçük güneş panelleri taşıyor

Türkiye'de hayvancılığın en önemli merkezlerinden Kars'ta, yayla ve meralarda hayvan otlatan bazı çobanlar radyo dinlemek, telefonlarını şarj etmek amacıyla yanlarında veya eşek sırtında küçük ebattaki güneş panellerini taşıyor.

Türkiye'de hayvancılığın en yaygın yapıldığı illerin başında gelen ve hayvan ihracatı açısından da önemli bir yere sahip olan Kars'ın Sarıkamış ve Selim ilçelerinde yaz mevsiminin gelmesiyle yaylalar da adeta canlandı.

Meralardaki otlakların yeşermesiyle çobanlar hayvanlarını gütmeye başladığı kentin yaylalarında sabahın erken saatlerinde hayvanlarını ahır ya da ağıllardan çıkartan çobanlar uzun mera yoluna koyuluyor.

Kentin yaklaşık 2 bin 500 rakımdaki yaylalarındaki meralarda inek ve koyunlarını otlatan ve günlerce mera ve yaylalarda kalan çobanlar, cep telefonu, radyo gibi elektronik cihazlarının enerji ihtiyacına da çözüm buldu.

Yaylalarda olmaları sebebiyle elektrik akımıyla elektronik cihazlarını şarj etme imkanı bulamayan çobanlar, eşek sırtında yanlarında getirdikleri küçük ebattaki güneş paneliyle bu sorunlarına çözüm üretiyor.

Çobanlar, çanta güneş paneliyle güneşten aldıkları enerjiyi radyo, cep telefonu ve aydınlatmada kullanarak teknolojinin nimetlerinden yararlanıyor.

Büyükbaş hayvan çobanlığı yapan Muhammed Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çobanların da gelişen teknolojiye ayak uydurduğunu belirterek, çantada taşınabilir güneş panelinin yaşamlarını kolaylaştırdığını söyledi.

Meralarda yaklaşık 14 saat hayvan otlattıklarını ifade eden Gündüz, "Artık teknoloji gelişti. Taşıdığımız güneş panelini arıcılarda görünce biz de aldık. Çok faydalı bir şey. Telefonumuzun şarjı bitince dağda olduğumuz için şarj edemiyorduk. Artık bu küçük güneş paneli sayesinde, telefonumuzu, radyomuzu şarj ediyoruz. Güneş panelleri adeta elimiz kolumuz oldu. Bazen karanlığa kaldığımızda lambamızı yakıyoruz. Yani çobanlarda teknolojiye ayak uydurdu." diye konuştu.

- "Çobanlar için çok yararlı"

Çoban Halil Çamlı ise, çantada taşınabilir güneş panelinin çobanlara hayat verdiğini vurgulayarak, "Eskiden telefonumuz, radyomuzun pili zamansız bittiği için bazen zor durumda kalıyorduk. Şimdi çantada taşınabilen bütün ekipmanıyla 2 kilogram gelen çok basit bir panelle aldığımız enerjiyle kesintisiz cep telefonu radyo ve akşamları gerek olduğunda aydınlatma için lamba yakabiliyoruz. Yani bu panel çobanlar için çok yararlı." ifadelerini kullandı.

Güneş paneli satıcısı Hakan Umuç, küçük ebattaki çanta güneş paneline ilçe merkezi ve köylerde çobanlık yapanların büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

Umuç, "Çobanlar, aydınlatma, telefon ve müzik aletlerinin enerji ihtiyacı için güneş panelleri satın alıyorlar. Yayla mevsiminin başı olan haziran ayı ile satışlar arttı. Şu anda büyük bir talep var ve satışlarımız hızla artıyor." dedi.

Umuç, güneş panellerinin kalitesine göre 150 - 250 lira arasında satıldığını sözlerine ekledi.

gunes-panelli-cobanlar-(5).jpggunes-panelli-cobanlar-(6).jpggunes-panelli-cobanlar-(7).jpg

gunes-panelli-cobanlar-(1).jpggunes-panelli-cobanlar-(2).jpggunes-panelli-cobanlar-(3).jpggunes-panelli-cobanlar-(4).jpg

kaynak:aa

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber