Kars yemekleri görücüye çıktı
Kars’ın geleneksel yemekleri “Kars Yemekleri Sergisi” tanıtım programında görücüye çıktı.
Tacettin DURMUŞ
Tanıtım programı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde kutlanan "Türk Mutfağı Haftası" kapsamında gerçekleştirildi.
Kars Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Kars Sanayi ve Ticaret Odası işbirliğinde Grand Ani Otel’in ev sahipliğinde düzenlenen tanıtım programında Kars yöresine ait 100’den fazla yemeğin tanıtımı yapıldı.
Kars Valisi/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ve Kültür ve Turizm il Müdürü Hayrettin Çetin, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu tarafından açılışı yapılan serginin açılışına, 14.Mkz.Piy.Tug. Kom. Tuğgeneral Hakan Tunç, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüsnü Kapu, İl Jandarma Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç da katıldı.
Açılışın ardından yenmekler ile ilgili protokol mensuplarına ve gazetecilere Kars’ın yöresel lezzetleri tek tek tanıtıldı.
140 YEMEK ÇEŞİDİMİZ GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Kültür ve Turizm İl Müdürü Hayrettin Çetin yaptığı açıklamada şu ana kadar Kars yöresine yaklaşık 170 yemek çeşidi tespit ettiklerini söyledi. Bugün ise 140 yenmek ve damak çeşidinin tanıtımını yaptıklarını da belirten Müdür Çetin, “Tamamen bölgenin, bölgeye has yöresel ve doğal ürünlerden oluşan bir Kars mutfağını oluşturduk. Malumunuz bölge, Anadolu'nun giriş kapısı dolayısıyla da birçok kültüre, medeniyete ev sahipliği yapmış, çok zengin ve güçlü mutfağa sahip. Bu zenginliği ve çeşitliliği halkımıza ve kamuoyuna arz ediyoruz”
KARS’IN KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİ VE MEDENİYETİ EBETTEKİ YEMEKLERİNE DE YANSIMIŞ
Müdür Çetin’in ardından açıklamada bulunan Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz Kars’ın kültürel zenginliği ve medeniyetinin yemeklerine de yansımış olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Bugün Türk Mutfağı Haftası dolayısıyla düzenlemiş olduğumuz Kars Yemekleri Sergisinde Kars’ın yemek kültürünü tanıtıyoruz. Bildiğimiz gibi Kars Anadolu'nun Kafkaslara açılan kapısıdır ve birçok medeniyetin, kültürün, başkenti ve kavşak noktasıdır. Dolayısıyla bu kültürel zenginlik, bu medeniyet elbette yemeklere de yansımış durumda. Biz çok zengin bir mutfağa sahibiz. Evet, bizim kültürel varlıklarımız, tabii varlıklarımız çok sayıda bir açık hava müzesiyiz. Aynı zamanda yöresel yemekler açısından da zengin bir kültürü içimizde barındırıyoruz. Bu açıdan çok mutluyuz. Bugün burada Kars mutfağına ait bazı yemekleri hem kamuoyunun bilgisine sunmak istiyoruz hem de tanıtmak istiyoruz. Hayırlı olmasını diliyorum, bölgemizin mutfağına, yöresel mutfağına, kültürüne katkıda bulunmasını temenni ediyorum. Destek veren kurumlarımıza hem otelimize hem Ticaret Odamıza huzurlarınızda ve emeği geçen her kerse teşekkür ediyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.