Kars Valiliğinden Önemli Uyarı!
Kars Valiliği vatandaşları yaşanan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle uyardı.
Lider Haber Ajansı/Turgut Kaya
Kars Valiliğinin sosyal medya hesaplarından yapılan uyarılarda vatandaşlar, soba zehirlenmeleri ve trafiğe çıkılırken araçlarda zincir, takoz, çekme halatı gibi teçhizatın bulundurulmasını istedi.
Kars Valililiği sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamalar şöyle;
LÜTFEN DİKKAT!
Kıymetli vatandaşlarımız; İlimizde devam eden kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle zorunlu olmadıkça trafiğe çıkılmaması, trafiğe çıkılması gerektiğinde ise aracınızda zincir, takoz ve çekme halatı vs teçhizatın bulundurulmasını önemle rica ederiz.
SOBA ZEHİRLENMELERİne karşı lütfen dikkatli ve tedbirli olunuz.
Ülkemizde bilgi eksikliği ,yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarınında tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır.
Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Doğalgaz, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbomonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.
Karbonmonoksit zehirlenmesi durumunda hayati organlar etkilenmeden önce bazı belirtileri hissedebiliriz.
Kısa soluk alma, göğüste sıkışma, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı/kusma, halsizlik hali, göğüs ağrısı ve bilinç kaybı bu belirtiler arasında sayılabilir.Eğer ailede birçok bireyde benzer belirtiler görülürse, karbonmonoksit zehirlenmesinin akla getirilmesi ve acilen yardım istenmesi gerekir.
Zehirlenmelere karşı alınması gereken tedbirleri şöyle sıralayabiliriz"Kullanılan her türlü ısıtma cihazı ve şofbenlerin kalite belgesi ve garanti sürelerine dikkat edilmeli, bacalar mutlaka düzenli olarak temizletilmeli,eski borular kullanılmamalıdır. Baca giderlerinin duvardan yatay olarak değil, çatıdan dikey olarak çıkmalı. Sobalar aşırı doldurulmamalı, sobanın yandığı odada uyunmamalı. Isıtıcılar uyumadan önce mutlaka söndürülmeli. Soba ve şofbenlerin bulunduğu alanlar sık sık havalandırılmalıdır. Mutlaka menfez takılmalı! Menfezler kesinlikle kapatılmamalı."
Bu basit, ancak hayati öneme sahip bilgileri kış aylarında uyguladığımız takdirde karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçmek ve ilimizde bu soğuk havalarda istenmeyen durumlar olmadan geçirmek mümkün.
Ayrıntılı bilgi almak ve aklınıza takılan sorularınıza cevap almak için Kars İl Sağlık Müdürlüğü / Halk sağlığı hizmetleri Başkanlığı / Çevre Sağlığı birimine ulaşabilirsiniz.
Telefon: 0 (474) 212 34 21-223 22 94 - 96
Dahili: 1120
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.