Kars 1 Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali Başladı
Kars 1.Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali Bursa Büyük Şehir Belediyesi Bando Takımının GAMP caddesinden yürüyüşü ile başladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla, Vali/Belediye Başkan V. Türker Öksüz’ün himayelerinde Kars Belediyesi tarafından organize edilen
Düzenlenen Festival Programına; Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, 65. Hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Masal Park’ta düzenlenen Kars 1. Altın Eller Geleneksel El Sanatları festivali Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, 65. Hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün konuşmalarıyla başladı.
Vali/Belediye Başkanı Türker Öksüz Şu ifadelere yer verdi;” Gazi Karsımız, sahip olduğu tarihi, kültürel değerleri, coğrafyası, tarihi dokusu ve turizm potansiyeliyle inanılmaz bir ahenk ortaya çıkartan kadim bir şehirdir. Bizler de elbette ilimizin sahip olduğu potansiyeli her geçen gün daha da ileriye taşımak için çeşitli faaliyetler gerçekleştiriyoruz ve gerek yurt içinde gerekse Uluslararası alanlarda tanıtmaya çalışıyoruz.
Bu bağlamda; Kars Belediyesi olarak Aynalı Köşk Sanat Merkezi ve Bilgi Evi’ni vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Bağlama, keman, klasik gitar, çocuklar için resim, yetişkinler için yağlı boya eğitimleri, uygulamalı tiyatro, halı-seccade dokuma ve halı onarımı alanlarında kurslar düzenledik. Belediyemiz bünyesindeki biblo yapım atölyesinde ilimizin tarihi ve kültürel mekânlarına ait biblolar üretiyoruz.
Yine belediyemiz bünyesinde çalışma yürüten Aşıklarımız vasıtasıyla yöremizin olmazsa olmazı âşıklık geleneğini yaşatıyoruz. Düzenlediğimiz; hayat boyu öğrenme şenlikleri, çeşitli kutlama programları, tanıtım günleri, genç dostu şehirler kongre ve sergisi, Osmanlı arşivlerinde Kars sergisi gibi etkinliklerle halkımızın kültürel yaşantısına katkıda bulunmaya çalışıyoruz.
El sanatlarımız, elbette geçmişin kültürel değerlerinin gelecek kuşaklara aktarılmasında yazılı kaynaklar kadar önemli ve aynı zamanda son derece etkili bir iletişim aracıdır. Bu açıdan sahip olduğumuz el sanatlarımızın yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından bu tür etkinlikleri son derece önemli buluyoruz.
Bu tür etkinlikleri, şehrimizin tanıtımına, daha da bilinirliğine, kültürel değerlerimizin kuşaktan kuşağa aktarılmasına ve sanatçılarımıza değer verme yönünde yapılan önemli etkinlikler olarak görüyoruz.
Bu tür kültürel ve sanatsal etkinliklerle hem şehrimizi sınıf atlatmaya, layık olduğumuz üst seviyelere çıkarmaya hem de şehrimize kültürel ve ekonomik anlamda artı değerler katmaya çalışıyoruz. Bu etkinlikleri de bu açıdan önemsiyoruz ve her geçen gün daha da fazlasını yapma gayretindeyiz.
Kars Belediyesi olarak düzenlediğimiz “Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivali” kapsamında çeşitli medeniyetlerin ve kültürlerin beşiği olan Anadolu’da yaşatılmakta olan ve burada en güzel örneklerini göreceğimiz; obsidyen taş oymacılığı, hat, ebru, tezhip, minyatür, folklorik bebek, halı, kilim, şapka, gümüş telkâri, tespih, keçe, baston, çömlek, sepet, deri, ahşap kakma-oyma, bakır, sedef işlemeciliği gibi birçok el sanatını tanımış ve vatandaşlarımıza tanıtmış olacağız.
Kıymetli ustalarımız ve zanaatkârlarımız sadece el emeği, göz nuruyla eserler meydana getirmiyor, aynı zamanda bize kim olduğumuzu, nereden geldiğimizi, medeniyetimizi anlatıyorlar. Kısaca bizi biz yapan değerleri, bize öğretiyorlar.
Bu nedenle; hangi alanda olursa olsun kültürümüzü bizden sonraki kuşaklara aktarabilmemiz için sanatçı ve zanaatkârlara sahip çıkılması gerekiyor. Ustalık ve zanaatkârlık gerektiren konularda, kültürümüzün de bir parçası olan ancak son yıllarda maalesef azalmaya başlayan usta-çırak argümanına gereken önemi vermeli, yeni çıraklar ve zanaatkârlar yetiştirilmesi gerekiyor.
Çok değerli ustalarımızın ve zanaatkârlarımızın ortaya koydukları birbirinden güzel eserler ve kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarılmasına vesile oldukları için teşekkür ediyorum. İnşallah daha güzellerini, daha farklılarını yaparak hem kültürümüze hem de gönül dünyamıza katkıda bulunmaya devam edecekler.
Festivalimizin hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Festivalin düzenlenmesinde desteklerini esirgemeyen Kültür ve Turizm Bakanlığımız başta olmak üzere gerek ilimizden gerekse il dışından festivalimize katılan zanaatkârlarımıza, sanatçılarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğimizin inşallah, geleneksel bir etkinlik olmasını diliyor, hepinize saygılar sunuyorum.” ifadelerini kullandı.
Vali/Belediye Başkanı Türker Öksüz’ün konuşmalarının ardından Kafkas Halk Dansları oyunları, Mahalli Halk Oyunları Gösterisi, Aşıklar dinletisinin ardından stant kurdele kesimi ve stantların gezilmesi, el sanatları ustalarının performans gösterileri ve yerel sanatçı konseri, Bursa Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Konseri ile program sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.