GAMP konağı tarihi kimliği ile konuklarını büyülüyor

GAMP konağı tarihi kimliği ile konuklarını büyülüyor

Geçtiğimiz yıl Kars Valiliği tarafından restorasyon çalışmaları yapılarak yeniden hizmete sunulan Gazi Ahmet Muhtar Paşa (GAMP) Konağı, tarihi kimliği ile konuklarını büyülüyor.

Kars’ta 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın Kafkas Cephesi Komutanıyken altını at barınağı üstünü ise ev olarak kullandığı GAMP Konağı ziyaretçi akınına uğruyor. GAMP Konağı, içerisinde tarihsel bilgiler ve gerçeği aratmayan balmumu heykelleri ile Kars’a gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı haline geldi.

GAMP Konağı'nda üç balmumu heykeli sergileniyor. Bunlar Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Deli Halit Paşa (Halit Karsıalan) ve Cihangirzade İbrahim Bey'in heykeli. 

Gazi Ahmet Muhtar Paşa

Gazi Ahmed Muhtar Paşa, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın Kafkasya cephesi komutanı, asker, gökbilimci, yazar, eğitimci ve devlet adamıydı. 1912 yılında kısa bir süreyle Osmanlı Devleti'nin sadrazamlığını da yapmıştır.

Deli Halit Paşa (Halit Karsıalan)

Halit Karsıalan veya Deli Halit Paşa, Türk asker ve siyasetçi. I. Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesi'nde başarılar göstermiş; Kurtuluş Savaşı'nın ilk yıllarında doğu cephesinde, Gümrü Antlaşması'nın imzalanmasından sonra batı cephesinde komutanlık yapmıştır.

Cihangirzade İbrahim Bey

Cihangirzade İbrahim Bey (1874-1948) (Soyadı Kanunu sonrasında ``İbrahim Aydın``) Karslı Türk asker ve siyaset adamı.

Mondros Mütarekesinden hemen sonra, Kars merkezli ve Ardahan, Iğdır, Oltu, Batum ve bir kısım bugünkü Ermenistan`ı kapsayacak şekilde kurulmuş olan Cenubi Garbi Kafkas Cumhuriyeti`nin kuruluşunun öncülerindendir. 9 Ocak 1919 Ardahan Kongresi`nde bu kısa ömürlü bölgesel hükümetin cumhurbaşkanlığına seçilmiş ve hükümet oluşumunun İngilizler tarafından dağıtılmasına dek (Nisan 1919) bu görevi yürütmüştür. Bu şekilde Kars bölgesinin sonradan Türkiye`ye katılımının zeminini hazırlamıştır.

İngiliz birliklerinin Kars`ı işgali sonrasında Cenubi Garbi Kafkas Cumhuriyeti`nin 10 diğer ilerigelen yetkilisi ile birlikte Malta`ya sürülmüş, Malta sürgünleri arasında yer almıştır.

gamp-konagi-tarihi-kimligi-ile-konuklarini-buyuluyor-(3)-(1).jpggamp-konagi-tarihi-kimligi-ile-konuklarini-buyuluyor-(8).jpggamp-konagi-tarihi-kimligi-ile-konuklarini-buyuluyor-(9).jpggamp-konagi-tarihi-kimligi-ile-konuklarini-buyuluyor-(10).jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber