FİLOZOFÇA’nın yazarı Mehmet Akkaya Lider Haber Ajansı’nda
KARS - FİLOZOFÇA’nın yazarı olarak tanınan filozof-yazar Mehmet Akkaya’nın ‘Yeni bir dünya için felsefe’ mesajı ile kaleme aldığı yazıları, artık Kars Lider Haber Ajansı’nda.
Tacettin DURMUŞ
Mehmet Akkaya’nın felsefi yazıları başta Kars, Ardahan ve Iğdır olmak üzere ülke genelinde, Azerbaycan, Gürcistan ile birlikte Japonya ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk okurlarına kadar ulaşacak.
10’uncu kitabı ‘Hukuk Felsefesi’nin geçtiğimiz yılın başında yayınlayan Mehmet Akkaya; 1964 yılında Malatya’da dünyaya geldi. ilkokulu Malatya’da okudu; orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. İstanbul Kocasinan Lisesi’nden sonra Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdi. Maltepe Üniversitesi’nde Psikoloji, İnsan Bilimleri ve Felsefe Bölümü’nde yüksek lisans (master) yaptı; dil ve kültür felsefesi konusundaki tez çalışmasıyla mezun oldu. Çeşitli gazete ve kültür-sanat-felsefe dergilerinde bilim, sanat, felsefe ve politika içerikli yazdığı yazılarla biliniyor. Sanat felsefesi, dil felsefesi, siyaset felsefesi, bilgi felsefesi, tarih felsefesi gibi konularla ilgilenen Akkaya, televizyon ekranlarında yaptığı felsefe/düşünce programlarıyla da tanınıyor.
2008’den itibaren kitap çalışmalarına yoğunlaşan yazarın eserleri düşün, sanat ve politika meraklıları tarafından ilgiyle izleniyor. Eserlerinde ve konuşmalarında “Diyalektik toplumcu gerçekçilik”, “Felsefi-ideolojik bilinç”, “Epistemolojik kopuş”, “Kültürün Dört Unsuru” (Bilim, Politika, Felsefe, Sanat) yanında Nâzım Hikmet, Sabahattin Ali, Ruhi Su, Yılmaz Güney ve Muzaffer Oruçoğlu’nu kastederek geliştirdiği “Ülkemizin Beş Büyükleri” gibi kendine özgü terimler de kullanıyor. Yurtiçinde ve yurtdışında sunumlar yapan, konferanslar veren Akkaya, “Alternatif Sanat Felsefesi”, “Hangi Felsefenin Mirasçısıyız?”, “Dillerin Kendi Kaderini Tayin Hakkı”, “Estetik Kriz Teorisi”, “Teolojik Epistemoloji”, “Milliyetçi/ulusalcı Pedagoji”, “Bilgi-Bilinç Diyalektiği” başlıklı tartışmalar yapıyor.
Akkaya ‘Filozofça’ üst başlığıyla çıkarmış olduğu son kitabı ‘Hukuk Felsefesi’nden önce yayınladan diğer kitapları ise şu şekilde sıralanıyor.
Düşünceler/Söyleşiler, Belge Uluslararası Yayıncılık, (2008)
Bakış (Felsefecilerle Tartışmalar), Belge Uluslararası Yayıncılık, (2009)
Portreler (Felsefe/Sanat), Belge Uluslararası Yayıncılık, (2010)
Dil Felsefesi, Belge Uluslararası Yayıncılık, (2011) (Genişletilmiş 2. Baskı (2018)
Politikanın Evrimi (Siyaset Felsefesi), Belge Uluslararası Yayıncılık, (2013)
Hayat ve Sanat (Sanat Felsefesi), Belge Uluslararası Yayıncılık, (2014)
Epistemolojik Kopuş, Belge Uluslararası Yayıncılık, (2015)
Bilgi Kuramı (Bilgi Felsefesi), Belge Uluslararası Yayıncılık, (2019)
Din Felsefesi, Belge Uluslararası Yayıncılık, (2021)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.