Eski Süt Fabrikasının Akıbeti Ne Olacak
Kars’ta son zamanlarda üst üstü yapılan müjdeler, kentin tarım ve hayvancılığının yanısıra turizm ve diğer alanlarındaki yatırımlara tanıklık etmesi, açılışlar, temel atma törenleri Kars halkını bir çok alanda umutlandırdı.
Kars’ın Cazibe Merkezleri alanında bölgesinde lider olmasının önünün açılması, BTK’nın Haziran ayında hizmete girecek olması, Lojistik Merkezi’nin temel atma töreni ve son olarak da Kesimhane’nin temelinin atılması heyecanı artırdı. Bu da ister istemez önemli beklentileri de gündeme getirdi. Bunların başında Paşaçayır Yolu üzerinde Afgan mülteciler için tahsis edilen bölgedeki Süt Fabrikası geliyor. Karslılar artık eskimiş, yıkılmaya yüz tutmuş, kaderine terk edilmiş Süt Fabrikası’nın yerine yeni bir fabrika yapılmasını istiyor. İsteme gerekçesi ise Kars’ın tarım ve hayvancılıkta ülkenin bel kemiğini oluşturması. Bunu da bugün Cezaevi bahçesinde Kesimhane için düzenlenen törende Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan dile getirdi. Bakan Arslan, Kars’ın 500 bin büyükbaş canlı hayvan potansiyelinin bulunduğunu ve bunun bölge illeri Ağrı, Ardahan ve Iğdır’ın da eklenmesiyle ülke için ne kadar önemli olduğunu dile getirdi. Kesimhanenin temelinin atılması, tarım alanında bakanlığın sunduğu hibe ve diğer yüzlerce imkanın bölgedeki tarım ve hayvancılığına ivme kazandıracağı gerçeğini de beriberinde getirdi.
Tüm bunlar dikkate alındığında tarım ve hayvancılıkta daha ilerilere gitmeyi arzu eden Karslılar haklı olarak Süt Fabrikası’nın yeniden açılmasını istiyor.
SÜT FASRİKASI’NIN GEÇMİŞİ
Faaliyette bulunduğu yıllarda Karslıların umut kaynağı olan süt fabrikası 30’u aşkın yıldır ne yazık ki kapalı tutuluyor. Bugüne kadar fabrikanın açılması yönünde bir girişimde de bulunulmadı. İş makinelerinin yardımıyla boşaltılan bina içinde bulunan dev kazanlar ise insanlar tarafından oksijen kaynağıyla kesilerek parçalandı. Fabrikanın içindeki demirin aksamları da çalışmadığı için satıldı. Yıllar önce Türkiye’nin ilk ve tek süt tozu üretim fabrikası olan süt fabrikasının içinde ne var ne yoksa boşaltıldı.
Kars Süt Mamulleri Müessesesi 1985 yılında özelleştirilmiş sonra ne olmuş?
Yıllarca atıl durumda kalan yerleşke sonrasında Sabancı Kız Yurdu olarak kullanılmış. 40 adet dairesi olan lojmanlara daha sonra Afgan mülteciler yerleştirilmiş. Şu anda ise harabe halde duruyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.