Ani Dünya Miras Listesinde Yerini Almaya Hazırlanıyor

Ani Dünya Miras Listesinde Yerini Almaya Hazırlanıyor

2011 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine alınan Ani Ören Yeri’nin 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınması için çalışmalara...

2011 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine alınan Ani Ören Yeri’nin 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınması için çalışmalara devam ediyor.

Geçmişi 5 bin yıl öncesine dayanan Ani Ören Yerinin, UNESCO'nun Dünya Miras Tarihi Listesine alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’da harekete geçerken, Ani Ören Yerinin Temmuz’da yapılacak toplantının ardının geçici listeden, asıl listeye alınması bekleniyor.


1001 kilise ve 40 kapılı şehir olarak adlandırılan Ani Ören yeri, yönetim planı, koruma amaçlı imar planı, çevre düzenleme, kazı, restorasyon, kamulaştırma ve tahsis çalışmaları da koordineli olarak yürütülüyor.

“DÜNYA’DA İLK VE TEK DİYORUM AYAKTA ESERLERİYLE BULUNAN ZERDÜŞT TAPINAĞI, YANİ ‘ATEŞ GEDE TAPINAĞI’ ANİ ANTİK KENTİNDE ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

Dünya’da ilk ve tek diyorum ayakta eserleriyle bulunan Zerdüşt Tapınağı, yani ‘ateşgede tapınağı Ani Antik kentinde ziyaretçilerini beklediğine dikkat çeken Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay,
“Ani Antik kenti, milattan önce yerleşkesi 5 binlere kadar dayanan bir ören yeri, Ani Kars’a 42 kilometre uzaklıkta bulunan 68 hektar alanı kaplayan, 4,5 kilometrelik sur sistemiyle korunan bir antik kent. Ani’de şuanda 21 medeniyetin izlerini dünya yüzüne gösteren ayakta eserler bulunmaktadır. Dünya’da ilk ve tek olan ‘Ateşgede’ yani Zerdüşt tapınağı şuanda, Dünya’da ilk ve tek diyorum ayakta eserleriyle bulunan Zerdüşt Tapınağı, yani ‘ateşgede tapınağı’ Ani Antik kentinde ziyaretçilerini beklemektedir” dedi.

“ANİ’NİN DÜNYA MİRAS LİSTESİ’NE ASIL LİSTEDEN GİRECEĞİNE İNANIYORUZ”

Ani Antik Kentin Dünya Miras Listesi’ne gireceğini inandığını ifade eden Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, “Ani biliyorsunuz şuanda Dünya Miras Listesi’ne adaydır. Dünya Miras Listesi’ne adaylığı da 1 Şubat 2015 tarihi itibariyle dosyaları hazırlanarak Kültür Bakanlığı, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü Dünya Miras Listelerine yedek sıradan, 38’nci sıradan girmiştir. Yedek sırasında bulunan Ani Antik Kenti yine Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) Temsilcilerinin 2016 yılında ilimizi gezmeleri sonucu hazırlanan raporlar doğrultusunda asıl listeye girmeye aday gösterilmiştir. Bu asıl listeye girme değerlendirmeleri de 2016 Temmuz ayı içerisinde

yapılacaktır. İstanbul’da yapılacak olan toplantıyla nihayetlendirilecektir. Bizim ümidimiz şudur. ICOMOS temsilcilerinin buraya geldiklerinde onlardan edindiğimiz izlenim şudur ki, Ani’ye büyülenmişler, Ani Antik Kenti’nin eserlerine büyülenmişler ve Ani’nin Dünya Miras Listesi’ne asıl listeden gireceğine inancımızda onların o hazırlamış olduğu raporlarla tamdır” diye konuştu.


Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistlere kapılarını açan Ani Ören yeri, ziyaretçilerini adeta büyülüyor. Türkiye-Ermenistan sınırı, Arpaçay Nehri kenarında bulunan ve M.Ö 300-350 yıllarında kurulan kent, tarih boyunca Hurriler, Urartular, Kimmerler, İskitler, Karsaklar, Sasaniler ve Araplar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Ören Yeri’nde Ani Katedrali, Prens Dikran Honents tarafından yaptırılan Surp Kirkor Kilisesi, 1064’te Selçuklu Sultanı Alparslan’ın yaptırdığı Ebu’l Manucehr Camisi antik kentte yer alıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber