Kars’ta unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunları yeniden oynanacak

Kars’ta unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunları yeniden oynanacak

Kars Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitmeni Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. Yaşar Kop, Kars’ta unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunlarının yeninden oynanması için proje geliştirdi.

Tacettin DURMUŞ / KARS

Doç.Dr Yaşar Kop, Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler 4'üncü sınıf öğrencisi öğretmen adayları ile birlikte Kars yöresinde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunlarını oynanamaya karar verdiklerini söyledi.
Öğrencileri ile birlikte Şehit Albay Karaibrahimoğlu Ortaokulu öğrencileri ile birlikte yok olmaya yüz tutmuş bazı oyunları öğrencilerle ile birlikte oynadı. Bu oyunları oynayan çocukların neşesi ve coşkusu bilgisayar, tablet ve cep telefonuna inat çocukluklarını yaşattı.
Kars yöresinde mahalle kültürünün önemli bir unsuru olan 46 adet çocuk oyunu bulunduğunu hatırlatan Yaşar Kop, bu oyunlardan 6 tanesini öğretmen adayı öğrencileri ile birlikte öğrenciler ile birlikte oynadı. Okulun bahçesinde ‘9 taş (Cuz), taş, aşık oyunu, halat çekme, körebe ve bezirganbaşı’ gibi oyunları oynadıklarını söyledi.
Şehit Albay Karaibrahimoğlu Ortaokulu öğrencilerinin unutulmaya yüz tutmuş oyunları neşe ile oynadıklarını belirten
Kars’ta unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunları Kars Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitmeni Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. Yaşar Kop açıklamasında şunları söyledi:
“Biz Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler 4'üncü sınıf öğrencisi öğretmen adayları ile birlikte Kars yöresinde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunlarını oynanamaya karar verdik. Bu oyunlardan bazılarını Kars'ta staj yaptığımız okullardan birisi olan Şehit Albay Karaibrahimoğlu Ortaokulunda uyguladık. Birçoğumuz ben de dahil olmak üzere okuduğumuz bu okulda o zamanki halimizi temsil eden öğrencilerimiz ile birlikte olmak muazzam bir şey. Gerçekten biz şuna inanıyoruz; Tıpkı Finlandiya ve Singapur Modelinde olduğu gibi dersler sadece 7/24 sınıf ortamında yapılmaz. Ancak ve ancak çocuklarının beyinlerini boşaltacağı ve kendilerine vakit ayırabilecekleri ortamlara öğrenilir. Bu da bizim seçtiğimiz en güzel yollardan biridir. Anladık ve gördük ki; unutulmaya yüz tutmuş oyunlarının çokluklarımızla bir kez bile anlatmakla, bu oyunların onların şu anda kullandıkları bilgisayarların, tabletlerin ve telefonların yerini alabildiklerini gördük. Bu oyunlar daha sağlıklı ve sıhhatli oyunlardır. Unutulmaya yüz tutmuş 5 - 6 tane farklı, 9 taş, aşık oyunu, bezirganbaşı, halat çekme oyunları oynadık. Oynarken de çok eğlendiler. İstiyoruz ki öğrencilerimiz bu oyunları mahallelerinde, köylerinde ve bahçelerinde de oynasınlar. Yok olmaya yüz tutmuş mahalle kültürünü canlandırmak istiyoruz. Toplamda 46 tane oyunumuz var.”

cocuk-oyunlari-1.jpeg

cocuk-oyunlari-2.jpeg

cocuk-oyunlari-3.jpeg

cocuk-oyunlari-4.jpeg

cocuk-oyunlari-5.jpeg

cocuk-oyunlari-6.jpeg

cocuk-oyunlari-7.jpeg

cocuk-oyunlari-8.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Kars Haber